Bizarre situaties tijdens start 8 Uren van de Oosterschelde

Denonzen en de Blauwe KnoopMet 85 deelnemende zeiljachten in de Toer, ORC, OGA en de VKSJ klassen, aan de vier startplaatsen, stond de 8 Uren van de Oosterschelde 2012 als een huis. Ook dit jaar was het een licht windje wat het voor sommige deelnemers niet altijd makkelijk maakte. Ruim de helft van de deelnemers had op basis van die wispelturige bries in combinatie met de stroming besloten om bij de Zandkreek te starten. De voor de windse start gaf een mooi schouwspel met soms bizarre situaties.

Bizarre situaties
In de nauwe doorgang gaf dat af en toe bizarre situaties, met als gevolg meerdere aan de grond gelopen zeiljachten. Het goed zeemanschap stond meestal hoog in het vaandel en de concurrenten trokken elkaar dan ook los.

Voor de Denonzen en de Blauwe Knoop (foto boven) resulteerde dat helaas in een spi-kus en daarop volgende schade aan spi en masttop. Ook de Catwalk had minder geluk door een landbouwzeil in de schroef kort voor de start.

Rond 17:30 kwam de karavaan aan schepen de Krabenkreek binnenstomen, waar ze al snel werden getrakteerd op een windwak. Hierdoor zijn er dit jaar veel boten ruim na 18:00 uur of zelfs helemaal niet gefinisht.

De winnaars
Met 36,83 zeemijl heeft C. Voets van de Mañana de meeste mijlen op de teller gezet. Dat leverde hem ook een nummer 1 klassering op binnen de ORC klasse.

8 Uren van de Oosterschelde

Freddy Vanderkerckhove wist met de Freja het goud weer te heroveren in de Toer klasse zonder spi. In de Toer met spi was dat wederom Emiel den Rooyen met de Avel. Dit jaar deden voor het eerst de OGA en VKSJ klassen mee. In de OGA was Cees Verhoef het snelst. In VKSJ staat de Triton bovenaan, al is dat kop of munt als er slechts 2 schepen aan de start verschijnen:-)

Dit jaar waren er 12 inschrijvingen voor de dubbel handed klasse. Eric Cantineau deed het ondanks ruzie met de bodem van de Oosterschelde het best met zijn Zoute Zoen.

Wegens technische problemen was het grootste deel van de uitslagen pas zondagochtend beschikbaar. De winnaars werden wel persoonlijk verwittigd van hun goede prestaties.

Alle uitslagen en foto's vanuit de lucht via: www.8urenoosterschelde.nl

Zet de volgende 8 Uren van de Oosterschelde alvast in uw agenda: 7 september 2013.

Tekst: Igor Quick

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: