Messen waren geslepen tijdens de woensdagavond competitie te Naarden

woensdagavond competitie te NaardenNa eenentwintig woensdagavond zeilwedstrijden werden de beste zeilers van de Roei en Zeilvereniging Naarden afgelopen woensdag bekroond met medailles, bloemen en kussen. De na 10 jaar afscheid nemende Rob van de Akker, deed voor de laatste maal de prijzen uitreiken, en de extra glans werd gedaan door kussen en bloemen van Leonie. Voordat de prijzen werden uitgereikt, werd er een stichtelijk woord gesproken door de voorzitter Wim Nierman, die Rob bedankten en ridderde met de Zilveren Clubspeld de Tj-Huese-speld.

Drie maal eerste plaats
Er waren drie klasse Winnaars, in de sportboten klasse won Alan Rijks met zijn zus Pamela in een Draak de SW-B klasse, in de Kajuitboten was de Spoom van Leo Loman met zijn handlanger Jurgen de allerbeste in de SW-A, en in de J/80 Klasse was de Elfje van Henk Everwijn met zijn Crew de onbetwiste nummer één. Henk wist zelfs de nul te houden, wat neer komt dat hij van de 10 telende wedstrijden van de 21, er tien keer een eerste plaats was behaald dat is tien X nul = nul punten. Elfje heeft van de 21 wedstrijden er ook 21 mee gedaan.

Henk Everzwijn, winnaar J/80 klasseHenk Everzwijn, winnaar J/80 klasse

Vaker aanwezig
De R&ZV Naarden ziet een stijgende lijn van deelnemers bij de woensdagavond wedstrijden, niet meer deelnemers die zich inschrijven, maar wel een veel hogere opkomst. Van de 21 wedstrijden om het kampioensschap moeten er tien mee worden gedaan, de gemiddelde opkomst was 15 maal. Met start velden van gemiddeld 40 boten heeft wedstrijdleiding een mooi seizoen achter de rug. Wat opviel was dat het haast niet regende op de woensdagavond, slechts één maal. Verder waren er avonden dat de wind zeer zwak was, en ook dat de wind vaak na 21.00 uur totaal was verdwenen.

Meer wedstrijdzeilsters
Ook opvallend in 2012 is, dat er steeds meer dames aan de wedstrijden meedoen, er is zelfs een J80 van Inge van Hearinge die geheel uit dames wordt bemand. En dat de dames ook sturen is ook vaak gezien. De dames zijn te vinden op de volgende boten, Chaos, Team Windrose, Gipsy, Dragonfly, Team Fram, Helios, Jop, Seven, Comodo, Neverland, Kyan, Climax, Atlantis en op de Aeolus van Margot Laveaux, zij allen staan hun mannetje en zorgen voor een kleurrijk geheel.

Meer wedstrijdzeilstersMeer wedstrijdzeilsters

Oh Wier, oh Wier
Ook dit jaar weer de extra handicap, het wier (Fonteinkruid) op het Gooimeer. Een ergernis van de wedstrijdzeiler. Diverse Teams hebben Wierwacht ingesteld, een extra taak van de voordekker/ster is het aanwijzen van de wiervelden. Mocht men daarin verzeild raken, dan waren de kansen voor een goede uitslag verkeken. Een van de boten van Naarden had haar naam verandert in Team Wierrose, i.p.v. Windrose. Het nieuwe woord voor de Dikke Van Dale 2013 is “Wierwacht”. Nadat Rijkswaterstaat gesteund door de Gemeenten rondom het Gooimeer, geen actie ondernam, besloot de Wedstrijdcommissie net als vorig jaar, de baan te veranderen en deze dicht rondom de vaargeul te leggen. Daar waar het wier niet groeit, omdat het in de vaargeul te diep is, en de binnenvaart houd de vaargeul wiervrij.
De zogenaamde Wierbanen. Hierdoor ontstonden uitdagende korte rakken en gevaarlijke situaties met binnenvaartschepen, waarvan er ook één zonder verlichting door het wedstrijdveld heen kwam.

R&ZV ’Naarden’ en het Havencafé Gooimeer
Het grote aantal trouwe deelnemers, de wedstrijdcommissie en de goede faciliteiten in de Haven van Naarden (waaronder een speciaal Zeilers menu in Havencafé-Gooimeer en de Bar en uitslag oplezing in het ‘Behouden Huys’!) maken de woensdagavondcompetitie een gezellige en uitdagende competitie, waar beginners en gevorderde strijden om de prijzen. Met soms het mes tussen de tanden, maar het is wel botermesje, dat dan weer wel.

Alle prijswinnaarsAlle prijswinnaars

Tekst: Bert Piels
Foto’s: Team Windrose en Roel Wever

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: