Piraterij in Breskens, Moortgat en co kaapt deelnemers weg van avondfeest

PiraterijHoewel de Samantaga slechts tweede was in de algemene uitslag van het Breskens Sailing Weekend kaapte ze toch een eerste prijs weg in de categorie “hoe maak ik een zeilevenement stuk”. Philippe Moortgat en Patrick van Heurck, de eigenaars van de Swan 45 hadden namelijk een parallel privéfeestje georganiseerd in de loods van Breskens Yacht Service. In de grote BSW-tent kwam vrijdagavond de spreekwoordelijke 'één man en een paardenkop' opdagen.

Fijn voor de organisatie van de Breskens Sailing Weekend die zich een heel jaar vrijwillig bezighoudt met geld en sponsors zoeken, veiligheid, catering enz. Of hoe mensen vol goede bedoelingen en belangeloze inzet voor de zeilsport meedogenloos worden opzijgeschoven voor en door een machtselite.

Waar is da feestje? Daar is da feestje!
De coup was blijkbaar nauwgezet voorbereid want op de steigers werden polsbandjes uitgedeeld om zoveel mogelijk deelnemers weg te lokken van het hoofdevenement. Feestneus Ralph Berkmans ving iedereen op die in zijn buurt kwam en voorzag voldoende bandjes om volledige bemanningen te verzekeren van een toegangsticket. Slim bekeken natuurlijk. The Happy Few creëren even een elitair sfeertje en iedereen wil erbij horen.

Tot zover de door ons bekende feiten.

Rest ons natuurlijk de vraag wat de reden is achter dit knap staaltje van guerrilla-marketing... Wil men de stichting Breskens Sailing dood met een leuke financiële put? Of moeten we het hogerop in sponsor- en bestuurskringen zoeken? De geruchtenmolen stond in Breskens niet stil. Ze gaan van een stoelendans in het bestuur, tot een kaper op de kust die liever zijn eigen naam aan het evenement wil verbinden en daarom de hoofdsponsor wil laten afhaken. Ruikt niet lekker, denken we zo...

Enfin, de toekomst zal het wellicht uitwijzen, maar de manier waarop deze strijd wordt gevoerd ruikt naar groot geld en Antwerpse arrogantie. Als je het ons vraagt: een gevaarlijke combinatie die de doorsnee “ClubRacer” zeker niet ten goede komt.

Al bij al lijkt ons dit een typisch fenomeen voor deze tijd. Hopelijk komt het volgende Breskens Sailing Weekend hierdoor niet in het gedrang.

www.breskenssailing.org

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: