Sweden 45 zeiljacht zinkt tijdens de World ARC

Deze trieste video, geplaatst op YouTube door Yachting World, documenteert de laatste momenten van Ciao, een Sweden Yachts 45. Het bijna veertien meter lange zeiljacht zonk in de Indische Oceaan tijdens de huidige World ARC rally. Ciao en haar eigenaars, Srecko en Olga Pust (SLO), waren onderweg van Indonesië naar Cocos Keeling toen ze ongeveer 40 zeemijl van hun bestemming een USO (unidentified submerged object) raakte met het roer.

Ciao's roer was zo zwaar beschadigd dat het zeiljacht snel water maakte. De familie Pust zond een mayday oproep uit met hun lange afstands SSB radio die al snel werd beantwoord door drie andere World ARC deelnemers in de omgeving.

De J'Sea, een Jeanneau 52.2, van schipper John Cuzner (CAN) trachtte het beschadigd zeiljacht eerst nog te slepen, terwijl de Pust's alle moeite van de wereld deed om het lek te dichten of het vollopen onder controle te krijgen in de hoop dat ze de Cocos eilanden konden bereiken.
Al heel snel werd duidelijk dat de sleep veel te zwaar was. De eigenaars van de Ciao pakten zoveel spullen als ze konden om een snelle transfer te maken met behulp van hun bijboot en het reddingsvlot.

Op video kan je zien dat Srecko Pust zolang hij kon aan boord bleef en nadien de Ciao, wat de laatste zeven jaar hun huis was, zag zinken in de zowat 4000 meter diepe Indische oceaan.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: