4de Grevelingencup Winterwedstrijd in echte wintercondities

Grevelingencup WinterwedstrijdNa een druilerige, herfstachtige en natte week beloofde de vierde Grevelingencup Winterwedstrijd mooi en koud te worden. Na een aantal heldere vorstrijke dagen en nachten was het zondagmorgen tijd. Tijd voor de zeilers om zich voorzichtig over een gladde steiger naar de boten te begeven en zich klaar te maken voor de start.

Na de voorbereidingen toonde de teams volledig bepakt, met mutsen sjaals en handschoenen bij het palaver. Waar het nieuwe-vaar gepast werd ingeluid met een proost. Het inluiden van de dag was snel gebeurd, de deelnemers zijn bekend met de procedures en hoeven alleen geattendeerd te worden op bijzonderheden. Het ruime sop van het Grevelingenmeer kan snel worden opgezocht.

Met een mooie constante wind van 18 knopen en vlagen van boven de 20 vertrok de stoet van ongeveer 200 zeiljachten naar de startvelden, waar om half 11 de eerste startschoten klonken. Met een aantal hele scherpe starts in meerdere velden en een recall hier en daar, ging een ieder al snel volledig op in de wedstrijd. Voor de meeste teams is er nog altijd veel (in) te halen, na 3 volbrachte wedstrijddagen, voor andere moet er sterk verdedigd worden om de behaalde plaatsen te behouden.

In de ORC klasse, waarin twee groepen startten, wist QUANTUM RACING de positie als uitdager te versterken, door over de dag 1ste te eindigen. Hierdoor voelt de Xcentric Ripper de adem dichter en dichter in de nek. In groep 2 heeft de FarFelu haar kwaliteiten laten zien in de strijd met de koplopers A Boen en NEXT BEST, en in de dag uitslag bovenaan te eindigen. De strijd is hevig en de volgende wedstrijden zullen doorslaggevend zijn in dit klassement.

Grevelingencup Winterwedstrijd

In de eenheid klasse startten wederom de J80 en de 31.7. Veel gelijke boten, allemaal even snel; dat betekend veel drukte, gebeurtenissen en confrontaties aan de boeien. In de 31.7 klasse heeft de Blauwe Knoop zich wederom als sterkste bewezen, op de voet gevolgd door de Mon Ami. In de J80 klasse heeft de Joi de Vivre ook als constante winnaar getoond, door wederom elke wedstrijd vooraan te eindigen.

In de Toerklasse zijn de schepen opgedeeld in 3 verschillende velden. In de Toer 1 toonde de Mrs Jones van Jeroen Koopen haar kracht in ligt weer door met gecorrigeerd 4 minuten voorsprong te finishen. Ook in de Toer 2 is het verschil klein, maar toch staat de Oliver van J. Kuijpers krap voor haar achtervolgers met 1 minuut verschil. Ook in de toer 3 ligt alles weer dicht op elkaar, hier finishte de Swing NC 815 met 2 minuten gecorrigeerde voorsprong op de Blauwe Libel.

Ten slotte in de Toer-S klasse, ook hier zijn drie velden gestart. In de Toer-S1 ligt de top erg dicht op elkaar, in deze race wist de Just Us met een krappe 3 minuten de voorsprong in de wedstrijd te behouden. In de Toer-S2 heeft de Manaslu zich goed kunnen profileren met wederom een krappe voorsprong van 1 minuut. Ten slotte in de Toer-S3 heeft de Marie van Jan Ketting zich wederom de troon in haar klasse weten toe te eigenen.

Na de enerverende wedstrijden, het harde strijden, het afzien in de kou, het bibberen en bikkelen hebben de deelnemers en alle vrijwilligers betrokken bij de organisatie wederom een prachtige wedstrijd toegevoegd aan de winterserie van de Grevelingencup; het volgende evenement zal 10 februari plaatsvinden, vanuit Marina Port Zelande.

Tekst: Wouter Kop

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: