Vendée Globe: François Gabart in recordtijd aan de evenaar

François Gabart heeft gisteren om 13u41 onze tijd als eerste terug de evenaar overschreden. De schipper van Macif heeft daarmee de afstand Sables d'Olonne - evenaar-op-de-terugweg afgelegd in welgeteld 66 dagen 1 uur en 39 minuten. Een nieuwe, ongelooflijke recordtijd.

De youngster van 29 lentes en rookie in de Vendée Globe verbetert daarmee het record op naam van Michel Desjoyeaux. Le professeur deed er in de vorige editie van 2008-2009 71 dagen 17uren en 12 minuten over. Gabart is met andere woorden ruim 5 dagen eerder terug op het noordelijk halfrond.

Eindtijd onder de 80 dagen mogelijk?
Ondanks de verloren tijd (Desjoyeaux moest door technische problemen na amper 1 dag al terugkeren naar Sables d'Olonne om een dag later te herstarten), maar dankzij een historisch snelle terugvaart op de Atlantische oceaan, vestigde de schipper van Foncia toen een nieuw record. Van start tot finish deed hij 84 dagen, 3 uren en 9 minuten. Als ook Gabart de terugtocht op de Atlantische oceaan in snel tempo kan afwerken, lijkt een eerste Vendée Globe onder de mythische Jules Verne tijd er in te zitten. De wereld rond, solo op monohull in (minder dan) 80 dagen, il faut le faire.

Momenteel zit de leider in de zogenaamde 'doldrums'. Deze Intertropische Convergentie Zone, waar de noordoostelijke en zuidoostelijke passaatwinden elkaar ontmoeten, zorgt dikwijls voor de meest uiteenlopende en quasi onvoorspelbare meteorologische omstandigheden. Zijn naaste achtervolger Armel Le Cléac'h volgt op iets meer dan 125 zeemijlen. Het duel om de eindzege (en misschien wel een historisch record) dat eigenlijk al bezig is vanaf de passage aan Kaap de Goede Hoop, kan nu definitief losbarsten.

Strijd om het brons
In de strijd om de derde podiumplaats heeft Alex Thomson op Hugo Boss Jean-Pierre Dick op Virbac Paprec terug moeten laten voorgaan. In de luwte ter hoogte van Rio heeft de Brit terug zowat 200 zeemijlen moeten prijsgeven. Ook voor hen kan de strijd om het podium nu volledig gaan losbarsten. Hekkensluiter Alessandro Di Benedetto op Team Plastique bevindt zich op ongeveer 500 zeemijlen van Kaap Hoorn. Met ruim 4500 zeemijlen achterstand op de leider, beleeft de sympathieke Franse schipper desalniettemin de tijd van zijn leven!

Je kan alle duels en het spannend slot van de Mount Everest van het zeilen hier virtueel verder op de voet volgen.

Guy C.
Foto: © Jean-Marie Liot/DPPI/Vendée Globe
Video: © François Gabart/Macif/Vendée Globe TV/Dailymotion

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: