Vendée Globe: Virbac-Paprec 3 verliest kiel

Virbac-Paprec 3Afgelopen nacht, rond 23u45, heeft Jean-Pierre Dick zijn team gemeld dat de volledige kiel van zijn Open 60 Virbac-Paprec 3 was afgebroken. De Franse schipper lag op dat moment op de derde plaats met nog slechts 2000 zeemijlen tot de finish voor de boeg. Dick heeft alles onder controle en heeft koers gezet naar de Azoren. Heel veel pech dus voor Jean-Pierre Dick.

Een mechanische breuk ter hoogte van de kielophanging betekent voor de ervaren schipper einde van de race en een quasi zekere derde plek die alsnog verloren gaat. Gelukkig dat de Open 60 niet gekenterd is. Dick verwachte net een zware windstoot en was voorbereid om zijn zeilen te vieren, toen hij plots een luide knal hoorde in de buurt van de kiel. Hierop ging de Open 60 plat. Dick kon onmiddellijk reageren en alle zeilen vieren, waarop Paprec-Virbac 3 zich langzaam terug oprichtte.

Dit alles deed zich voor op zowat 500 zeemijlen ten noordwesten van de Kaapverdische eilanden. Met volle ballasttanks zet de onfortuinlijke schipper nu koers richting Azoren, waar hij normaal gezien binnen een week zou moeten arriveren. Tegen dan zal Alex Thomson met Hugo Boss reeds gefinisht zijn in Sables d'Olonne en aldus onverhoopt nog de laatste podiumplaats veroverd hebben.

Wie op het hoogste schavotje zal komen te staan weten we binnen een dag of 4. Gabart of Le Cléac'h? Met nog zowat 1700 zeemijlen tot de finish, zit er slechts 100 zeemijlen tussen de beide kemphanen. Een anticycloon net voor de Azoren blokkeert de directe route. Beide leiders kiezen voor een route ten westen van de Azoren, waar ze zo snel mogelijk de zuidwestelijke tot westelijke luchtstroming willen oppikken. De boot een laatste maal pushen en toch alles heel houden is nu de boodschap. Faites vos jeux !

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: