Nieuwe ORC reglementen en 2013 VPP zijn beschikbaar

 • Author: Ice
  Date: vr, 25/01/2013 - 13:46

ORC metingHet Offshore Racing Congress meldt ons dat het nieuwe Veleocity Prediction Program of kortweg VPP goedgekeurd is door haar International Technical Commitee (ITC). Het nieuwe VPP voor 2013 is nu klaar voor gebruik door de Rating Offices wereldwijd. In de Sailor Services op de ORC website kan je nu ook proefcertificaten maken met het nieuwe VPP voor ORCi en ORC meetbrieven.

Volgens ORC voorzitter Bruno Finzi zijn er belangrijke verbeteringen aangebracht in de VPP berekening.

Bruno meldt ons middels een persbericht:
"This year there was a tremendous improvement made in the Residuary Resistance formulation in the VPP, and along with the improvements also made in the aero model the ITC needed to verify that all these changes applied as intended for all boats, and that the programming also worked without problems,"

"But we are very happy with the work of the ITC, and are confident this will make for better racing throughout this season in ORC regattas around the world."

Een aantal opvallende wijzigingen:

 • Nieuwe stabiliteits-berekening
 • Nieuwe weerstandsberekening door het water met helling
 • "Light ship" meeting
 • Grootzeil uitbouw loophole gedicht
 • Standaard getal voor bemanningsgewicht
 • Gewicht grootzeil is verwijderd en Standaard grootzeil gewicht werd toegevoegd
 • Verlaagde leeftijdsvergoeding
 • Triple-number scoring coëfficiënten teruggezet naar 2011

Het nieuwe ORC VPP laat nu ook toe om de klassengrenzen te bepalen voor de zeilwedstrijden die onder ORC worden gezeild, inclusief het Europees kampioenschap ORCi in Sandhamn (SWE) en het Wereldkampioenschap ORCi in Ancona (ITA).

De nieuwe ORC reglementen voor IMS, ORC rating, kampioenschappen, sportboten en GP class zijn nu ook per download beschikbaar via www.orc.org/rules Een detailoverzicht van de wijzigingen tegenover 2012 kan je daar ook vinden.

Een ORC meetbrief aanvragen in de Benelux doe je via het Watersportverbond (NED).

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: