Windward leeward gevoel tijdens eerste Goofies Race van 2013

Goofies RaceDe Goofies Race van januari 2013 zal in de annalen verdwijnen met de vermelding ontspannend en aangenaam met een pittig kantje. Geen rondje plaat deze keer. Het windward leeward karakter van de baan vormde een leuke afwisseling met wat we normaal voorgeschoteld krijgen. De milde en stabiele Westenwind speelde het spel mee. Het werd een leuk kruisrak naar de R22.

De start en de Prince
De start zorgde in het begin voor een aantal hoofd-en andere brekers. Prince de Pétarque parkeerde zich op de startlijn en kreeg aldus (gelukkig alleen maar) een deuk in zijn ego. Verder een niet nader te verklaren chaos op de eerste rij vergezeld van enig geroep en getier. Kortom, de start was voor sommige in de ongemeten klasse euh, hectisch. U leest het, de sfeer zat er vanaf het begin goed in.

Animo met Andiamo
De chaos was echter van korte duur en al gauw kreeg iedereen de neus weer in dezelfde richting, hetzij over stuurboord hetzij over bakboord. Wij kregen in de reling een mooie BB/SB situatie voorgeschoteld. Andiamo over bakboord en Olympix die steilorig zijn koers verderzette. Mooi om te zien hoe Andiamo zonder veel animo en onder een oorverdovende stilte de spiegel van Olympix ontweek en zijn koers Goofies gewijs (lees sportief) verderzette. Op ons 360° getier werd op de Olympix van schipper Gommers (NED) slechts lauwtjes (lees niet) gereageerd.

Gedoe met Achiroe
Ook Achiroe van schipper Claessens (BEL), uitgerust met een top-notch bemanning, zorgde dit keer voor leuke suspense door een knap staaltje in navigatiekunde op de Oosterschelde te laten zien. Enthousiast stuurde Bert Leduc de First 36.7 recht de plaat op en verloor hierdoor zijn kans op de overwinning.

Jammer dat het kruisrak niet tegentij was. Een spelletje tactiek is nooit te versmaden. Maar goed, je kan niet alles willen op de eerste zaterdag van het jaar.

Hoog Kerstrace gehalte en een lang spinnaker rak
Een leuk gevolg van het kruisrak met tij mee en het voordewindse rak tegentij was het feit dat deze eerste Goofie een hoog Kerstrace gehalte kreeg. Het deelnemersveld lag dicht bij elkaar en zowel IRC, ORC als Ongemeten hielden elkaar nauwlettend in de gaten. De spinnakers waren een lust voor het oog en bovendien kon er (dankzij het milde briesje) ongestraft en duchtig geoefend worden op de gijp-manoeuvres.

gijp manoeuvres

Voor de landrotten die thuis achterblijven zal het wel altijd een raadsel zijn wat wij in de winter op het water te zoeken hebben. Voor ons werd het weer een zeildag om U tegen te zeggen. Een leuke baan, een aangenaam briesje en een voortreffelijke sfeer zorgden ervoor dat de eerste zaterdag van 2013 een succes werd. Wij tellen nu al af naar februari.

De uitslagen
De uitslagen waren, in tegenstelling tot de baan, geenszins verrassend. Proficiat aan ZigZag, Andiamo, Weerga, Lender, Aboen en Jack in the box.

Ongemeten < 10 m
1. ZIGZAG 2, Wim Clinkspoor, Archambault GS
2. FAMOUS GULL 1, Frank v d Berghe, Sigma 33 OOD
3. MATCHBOX (GER 462), Christian Dost, X-79

Ongemeten > 10m
1. ANDIAMO, R. Vercammen, X-99
2. FAMOUS GULL II , Mark van Driel, Elan 333
3. FEROX, Tim Ferrari, Elan 333

IRC 1
1. WEERGA, Wessel Liesenga, King 40
2. FALCO, Luc Aertsen
3. STORTEMELK, F.,de Vries Lentsch, X-43

ORC 1
1. LENDER, L Meersman, X-41
2. STORTEMELK, F.,de Vries Lentsch, X-43 x 2.50
3. SPOOKSCHIP, J. van Hemeldonck, IMX-40

IRC 2-4
1. A BOEN, Johan Bol, Stern 33
2. RAGAZZA, Jan Gabriël,J35
3. YETI, P.H. van der Pol, J-109

ORC 2-4
1. JACK IN THE BOX, Jeannot Bruggeling, J-29
2. JESS, J.A.,van der Werff, J-35
3. WATERZOOI, Arjen Zwart, Sun Fast 36

Noot van de auteur: Klopt het dat we de uiteindelijke winnaar in ORC en IRC niet weten omdat er schaduwklassementen zijn? Wat een kluwen zeg. Duidelijk is anders. Het valt dus te begrijpen dat iedereen in ongemeten > 10m of < 10m gaat zeilen.

Foto gemaakt door Sigma 38 OOD "Enigma"

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: