Australië wordt Challenger of Record voor de volgende America's Cup

America's CupAustralië heeft de viering van de 30ste verjaardag van hun historische overwinning met de Australia II in 1983 nog maar net achter de rug en ze worden al aangekondigd als Challenger of Record voor de 35ste America's Cup. Australië is dus terug van geweest, niettegenstaande ze in bijna elk aspect van de 34ste America's Cup aanwezig waren.

Enkele zeer prominente Australische pionnen uit de 34ste America's Cup waren: Grant Simmer die een leidinggevende functie had bij het Oracle team, Iain Murray de regatta directeur en natuurlijk James Spithill die de winnende boot schipperde.

Het was Bob Oatley, de beroemde Australische wijnmaker, die samen met zijn zoon onder auspiciën van de Hamilton Island Yacht Club de uitdaging officieel maakten kort nadat Team Orcale USA de spannende finale van de 34ste America's Cup won tegen uitdager Emirates Team New Zealand.

Bob Oatley kennen wij als zeilers beter van zijn succesvol racejacht “Wild Oats”, de maxi die het oceaan racen vanuit Australië¨al jaren domineert. Wild Oats won al zes Sydney-Hobart races en Bob Oatley won met zijn team ook de laatste Admirals Cup.

Hoe gaat het nu verder
De Challenger of Record (Hamilton Island Yacht Club) en de defender (Golden Gate Yacht Club) zullen nu samen de onderhandelingen opstarten die het type boot en de reglementen zullen bepalen voor de 35ste America's Cup.

Beide jachtclubs zullen ook de contacten onderhouden met potentiële uitdagers, locaties, sponsoren en andere belanghebbende.

De Defender, onder de Deed of Gift (de basis van het America's Cup reglement), heeft de finale stem over de locatie van de 35ste America's Cup.

De GGYC en HIYC verwachten een eerste draft van het protocol voor de 35ste America's Cup begin 2014.

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: