Antwerp Race: eerste vooruitblik qua windvoorspelling

Antwerp Race weerkaartHier een eerste vooruitblik op de Antwerp Race door ClubRacer meteoman Fritz Buyl. Vrijdag volgt een update met meer details en een vooruitblik op de omstandigheden van de terugtocht op zondag. Een recordversie met de overwegend zuidelijke stroming zit er niet in. Maar het belooft opnieuw een “werkendag” voor de genuatrimmers te worden en de overstag manoeuvres zullen tot vervelens toe herhaald en geoptimaliseerd kunnen worden. Ook helemaal droog zal het blijven maar het is zacht voor de tijd van het jaar.

Algemene synoptische situatie:
Tussen een diepe Atlantische depressie ten westen van Ierland en een uitgestrekt hogedrukgebied boven Centraal-Europa , wordt via een zuidelijke stroming vrij zachte lucht aangevoerd. In deze stroming worden geregeld fronten onze richting uitgestuurd. Ook zaterdag 19 oktober krijgen we de passage van een warmtefront en vervolgens het bijhorende koudefront te verwerken.

Weerbeeld:
Zaterdag start zonnig en droog maar al snel wordt het zwaarbewolkt met wat lichte neerslag of motregen. Later krijgt de neerslag een buiig karakter (zelfs een donderklap is mogelijk) maar komen er ook enige opklaringen.

Zichtbaarheid:
Goed zicht, behalve tijdens de neerslag.

Temperatuur:
Minima rond 12°C en maxima rond 19°C.
Wind: Bij de start waait een matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit ZO aan de voorzijde van het warmfront. Bij de passage van het warmfront ruimt de wind naar ZZW en neemt af tot matig (15 kt). Voor het koufront krimpt de wind terug naar Z, om vervolgens terug te ruimen naar ZZW en verder af te nemen tot 10 kt.

Rukwinden:
30-40 km/u op de frontpassages.

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: