VIDEO: Gazprom blameert de zeilsport

Gazprom blameert de zeilsport

Wat wij vreesden en maanden geleden al vertelden en wat een aantal belanghebbenden toen flink de gordijnen in joeg, wordt nu bevestigd in andere media en op internetfora: “In hoeverre kunnen bepaalde omstreden bedrijven met hun sponsoring de zeilsport nog in een goed daglicht zetten en gaan ze deze niet juist vervreemden van de doorsnee zeiler.” We hebben het natuurlijk over Gazprom.

Dit weekend werd in Trieste (Italië) de Barcolana Regatta gezeild. Meer dan 1500 jachten deden mee. Zo ook het 100 voet maxi-jacht Esimit Europa. Het schip voert de naam van het Russische energiebedrijf Gazprom in maxiformaat op de zeilen en de romp.

Een maand geleden werden bij een boorplatform van het bedrijf 28 Greenpeace-activisten gearresteerd die protesteerden tegen de proefboringen naar gas in het Noordpoolgebied. De activisten zitten nu vast in een Russische gevangenis. De aanwezigheid van de Esimit Europa bij de regatta was genoeg reden voor Greenpeace om het drama rondom de gearresteerde collega-activisten in Rusland in de schijnwerpers te zetten.

Messentrekkers
Toen het maxi jacht Esimit Europa de tweede boei rondde, verscheen een rib van Greenpeace met daarin twaalf activisten met spandoeken die de Esimit Europa de weg naar de volgende boei probeerden te versperren. De politie was snel ter plaatse om de veiligheid van activisten en zeilers te waarborgen. Eén van de rib’s van Esimit Europa ging echter heel dicht bij de activisten varen en een bemanningslid van de rib van de Esimit haalde daarbij uit met een mes. Gazprom Rare jongens, die Russen. Actievoerders van Greenpeace naar de goelag sturen en mensen in rib’s bedreigen met een mes, het moet allemaal kunnen bij Gazprom.

Gazprom verdraagt geen kritiek
Dat Gazprom moeilijk kritiek kan verdragen hebben we bij ClubRacer ook al gemerkt. Echt verbazen doet het voorval ons dan ook niet.

Na het artikel, Gazprom verovert de North Sea regatta werden we gecontacteerd door Europol uit Den Haag en werden er verschillende pogingen ondernomen om ons forum te hakken. Bovendien kregen we in bedekte termen en vanuit verschillende hoeken de raad om ons gedeisd te houden. Nu ja, dat doen we natuurlijk niet zolang er geen afgesneden paardenkop in ons bed ligt.

Foto's © Greenpeace

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: