Antwerp Race 2013 weerbericht update

Antwerp Race 2013In grote lijnen de bevestiging van het verhaal van woensdag. Algemene synoptische situatie: Tussen een diepe Atlantische depressie ten westen van Ierland en een uitgestrekt hogedrukgebied boven Centraal-Europa , wordt via een zuidelijke stroming vrij zachte lucht aangevoerd.

Morgen voormiddag zaterdag 19 oktober bereikt een warmtefront vanuit het westen onze regio. Tegen de middag bevinden we ons in de warme sector achter het warmtefront. In de late namiddag arriveert het bijhorende koufront. ’s Avonds komen we in de onstabiele lucht achter het koudefront terecht.

Weerbeeld:
Zaterdag start nog met enkele opklaringen droog maar al snel wordt het zwaarbewolkt met wat lichte neerslag of motregen. In de loop van de namiddag krijgt de neerslag een buiig karakter (zelfs een donderklap is mogelijk)en wordt heviger. ’s Avonds komen er opklaringen afgewisseld met buien. Zondag wisselen zwaarbewolkte perioden met buien en opklaringen elkaar af. Een onweersbui is niet uitgesloten. Naar de avond toe wordt het tijdelijk droger.

Zichtbaarheid:
Goed zicht, behalve tijdens de neerslag.

Temperatuur:
Zaterdag: minima rond 12°C en maxima rond 18°C. Zondag: minima rond 13°C en maxima rond 15 à 16°C.

Wind:
Aan de voorzijde van het warmfront staat een matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit ZO. Bij de passage van het warmfront ruimt de wind naar ZZW en neemt af tot matig (15 kt). Na het koufront ruimt de wind verder naar ZW.

08 u lokale tijd: ZO/ZZO 15-20 kt .
11 u lokale tijd: Z 14-16 kt
14 u lokale tijd : Z/ZZW 11-15 kt.
17 u lokale tijd: ZZW 10-15 kt
20 u lokale tijd : ZW 10-15 kt.

Rukwinden:
30-40 km/u op de frontpassages.

Zondag 20 oktober:
Matige wind (10-15 kt) uit ZZW, in de voormiddag tijdelijk krimpend naar Z. Na de middag ruimt de wind naar ZW en wakkert lichtjes aan (14-17 kt).

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: