Chinese deelname in de Volvo Ocean Race 2014-15 (video)

Team DongfengOp woensdag 30 oktober kondigde Team Dongfeng directeur Bruno Dubois de lancering van de Chinese deelname in de Volvo Ocean Race 2014-15 aan. Dongfeng Commercial Vehicle ondersteunt de Chinese campagne, die wordt geleid door de zeilexperts van OC Sport. Team Dongfeng heeft het Chinese zeilen hoog in het vaandel staan en zal daarom met een aanzienlijk aantal Chinese zeilers en vakmensen de wereld rond racen.

Team Dongfeng is tot dusver het derde, bevestigde team dat deel zal nemen aan de Volvo Ocean Race 2014-15. De start van deze twaalfde editie vindt plaats op 4 oktober 2014 met de Alicante In-Port Race, een week later gevolgd door de eerste etappe richting Kaapstad, Zuid-Afrika. Momenteel worden in totaal zeven Volvo Ocean 65-racejachten wedstrijdklaar gemaakt.

Huang Gang, General Manager van Dongfeng Commercial Vehicle Company, reageerde verheugd: 'Dongfeng Commercial Vehicle is een belangrijke partner geworden voor de Volvo Ocean Race, wat een internationaal erkend zeilevenement is. Dit is tevens een belangrijke stap in DFCV's global marketing strategie."

OC Sport
OC Sport is één van de meest gerespecteerde bedrijven in de zeilsport en zal alle facetten van de campagne managen. Het Engelse bedrijf is verantwoordelijk voor de succesvolle Extreme Sailing Series en in de afgelopen vijftien jaar voor diverse racecampagnes, waaronder die van de Britse solozeilster Dame Ellen MacArthur.

Toch is het de eerste keer dat OC Sport en zijn Executive Chairman Mark Turner betrokken zijn bij het runnen van een Volvo Ocean Race-campagne. Daarmee vervullen Mark Turner en Team Directeur Bruno Dubois, namenbeiden deel aan de 1989-90 Race, een langgekoesterde ambitie.

Naast de titelsponsor Dongfeng zullen meerdere commerciële partners het Chinese team bijstaan om de volledige potentie te kunnen realiseren. OC Sport gaat nu op zoek naar die subsponsoren. Die bedrijven hebben de kans om deel uit te maken van een verhaal dat naar verwachting wereldwijd aanzienlijke exposure zal krijgen, vooral in China zelf.

Team Dongfeng volgt Team Sanya (2011-12) en Green Dragon (2008-09) op als de derde Chinese deelnemer in de veertigjarige geschiedenis van de race. Green Dragon was een gecombineerde deelname met Ierland.

Chinese zeilers
Tot nu toe deden twee Chinese zeilers mee aan de Volvo Ocean Race: media crew member Guo Chuan in 2008-09 met de Green Dragon en 'Tiger' Teng Jianghe in 2011-12 met Team Sanya. Vervolgens boekte Xu Lijia groot Chinees zeilsucces met de gouden plak in de Laser Radial bij de Spelen van 2012.

Team Dongfeng en de geplande vestiging van een zeilacademie hebben de potentie om een enorme boost te geven aan de ontwikkeling van de professionele zeilsport in China, in alle disciplines.

Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad liet op woensdag weten dat hij veel van Team Dongfeng verwacht: 'Ik weet dat er een Chinees gezegde is: 'Alles is klaar en het enige dat we nodig hebben, is oostenwind'. Nu hebben we de support van DFCV en Dongfeng betekent 'oostenwind' in Mandarijn."

Team Director Bruno Dubois benadrukte de oorspronkelijke focus van de campagne: 'Onze prioriteit is de recruitment en training van Chinese zeilers. Dat is duidelijk de grootste uitdaging die we hebben, om de jarenlange ervaring van de gemiddelde Volvo ocean Race-bemanning in slechts tien maanden samen te vatten. Maar tegelijkertijd vormt dit proces de kern van het project. We willen een echte erfenis nalaten, die de Chinezen motiveert om de zeilsport te omarmen en die het talent dusdanig ontwikkelt dat een toekomstige campagne honderd procent Chinees zou kunnen zijn."

Sanya stopover
Eerder dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat de komende editie opnieuw een stopover in China kent. De vloot zal dan net als in de Volvo Ocean Race 2011-12 de haven van Sanya aandoen, gelegen in de Hainan Island provincie. De race van 2008-09 stopte voor het eerst in China, in de olympische stad Qingdao.

Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: