Nominaties Conny van Rietschoten Trofee 2013 bekend

Conny van Rietschoten TrofeeOp 26 november 2013 wordt in Het Scheepvaartmuseum de Conny van Rietschoten Trofee uitgereikt aan de zeiler die in de voetsporen treedt van een van de grootste zeilhelden van Nederland. De Conny van Rietschoten Trofee is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de meest prestigieuze zeilsport-prijs van Nederland.

Dit jaar is het Watersportverbond ingestapt als medeorganisator van de prijs. Samen met de Stichting Zeiltrophy en de sponsoren Magic Marine, Delta Lloyd, Zeilen en Royal Huisman, waarborgt het Watersportverbond de Conny van Rietschoten Trofee voor de toekomst. Met een duidelijke visie willen deze partijen de uitreiking van de prijs, die al sinds 1982 bestaat, in drie jaar laten uitgroeien tot een feest voor en door zeilers.

Nieuwe locatie
Na een lange traditie in de Sociëteit van de K.R. & Z.V. De Maas verhuist de uitreiking dit jaar van Rotterdam naar Amsterdam. De trofee zal uitgereikt worden in Het Scheepvaartmuseum. Het museum biedt met haar historie een prachtig podium voor de nieuwe helden van het zeilen.

Nominaties bekend
Los van dit nieuws, zijn ook de nominaties voor 2013 bekend. De prijs zal dit jaar bestaan uit de Conny van Rietschoten Trofee voor de best presterende zeiler in Nederland en de Flyer Trofee, voor het best presterende jeugdtalent.

De genomineerden zijn:

Conny van Rietschoten Trofee
Simeon Tienpont
Guus Bijlard

Flyer Trofee
Dewi Couvert
Kiran Badloe

Op dezelfde avond zal ook de ‘Maas Trofee’ worden uitgereikt aan de vrijwilligers, die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft/hebben gemaakt voor de zeilsport.

ACHTERGROND

CONNY VAN RIETSCHOTEN
Conny van Rietschoten is een van de grootste zeilhelden uit de Nederlandse geschiedenis. Tot twee maal toe won hij de Whitbread Round the World Race en zorgde ervoor dat Nederland een van de vooraanstaande landen in het oceaanzeilen werd. Als eerste Nederlander professionaliseerde hij de zeilsport en bracht daarmee de sport internationaal gezien naar een hoger niveau.

NOMINATIES CONNY VAN RIETSCHOTEN TROFEE

Simeon Tienpont
Simeon Tienpont zeilde in 2013 aan boord van Team Oracle USA. Dit team verzorgde, in de langste finale van de America’s Cup ooit, dat wat sportjournalisten nu al ‘de sportcomeback van het jaar’ noemen. Met 8-1 achterstand vocht het team, waarvan Tienpont onderdeel uitmaakte, zich terug om in een zinderende finale de winst op Nieuw Zeeland te pakken. Simeon Tienpont schrijft hiermee, als internationale professionele zeiler de grootste zeilprijs ter wereld op zijn naam.

Guus Bijlard
“Het leven draait om hoe je omgaat met die zaken die je niet in de hand hebt. Zowel in de boot als daarbuiten.” Aldus Guus Bijlard. Hij is 18 als hij op 5 februari 2012 een ski-ongeval krijgt. Na een revalidatieperiode vecht hij zich terug als sporter. In maart 2013 wordt Guus Bijlard onderdeel van de paralympische Delta Lloyd Kernploeg zeilen en stapt hij in de 2.4mR. Met slechts een half jaar ervaring in de 2.4mR klasse wint hij eind augustus het WK 2.4mR in het Ierse Kinsale.

NOMINATIES FLYER TROFEE

Dewi Couvert
Op 7-jarige leeftijd stapte Dewi Couvert in de Optimist bij vereniging Wolphaartsdijk. Om nu op 18-jarige leeftijd te bewijzen dat zij tot de top van Nederland behoort. Dit jaar verzilverde zij die positie door niet alleen Nederlands Kampioen in de Laser Radiaal te worden, maar door ook tijdens het EK Laser Radiaal in Split, Kroatië, de titel te pakken en Europees Jeugdkampioen te worden. Onlangs is Dewi Couvert toegetreden tot de Delta Lloyd Talentploeg van het Watersportverbond.

Kiran Badloe
Kiran Badloe wordt al gekscherend ‘de nieuwe Dorian’ genoemd. Zo gekscherend is dit echter helemaal niet, want Kiran profileert zich als 19-jarige RS:X surfer uit de Delta Lloyd Talentploeg al tussen de professionals. Met een derde plaats op de ISAF Worldcup voor volwassenen in de RS:X overtuigt hij als talent. Ook schreef hij tijdens het ONK RS:X in Medemblik alle wedstrijden op zijn naam. Badloe werd hiermee Nederlands Kampioen in de RS:X.

Meer informatie over de Conny van Rietschoten Trofee vindt u op www.vanrietschotentrofee.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: