Marit Bouwmeester in Gold Fleet WK China: "Het wordt alles of niks"

Marit BouwmeesterZaterdag 5 oktober starten de beste 39 deelnemers van het WK Laser Radial zeilen 2013 na 6 races, waaronder Marit Bouwmeester, in de zogeheten Gold Fleet. Net als in race zes, die Bouwmeester met een voorsprong van een minuut of drie op de rest van het veld won, is het vanaf nu alles of niets.

Gold Fleet
De eerste drie dagen van het evenement werden de 77 Laser Radial-zeilsters vrij willekeurig in twee groepen opgedeeld, een zogenaamde 'blue' en een 'yellow fleet'. De beste zeilsters, waaronder Marit Bouwmeester, zaten veelal in dezelfde groep, wat het lastiger maakt om hoog te eindigen en met zo weinig mogelijk punten de Gold Fleet in te varen. De zeilsters die nu relatief gemakkelijk de Gold Fleet hebben gehaald omdat ze in de minder sterke groep zeilden zouden wel eens moeite kunnen krijgen om het niveau van de wereldtop te kunnen volgen.

Nog zes races te gaan
De Laser Radial-Klasse kent, net als de Laser-Klasse, geen medal races. Met nog zes races te gaan is het alles of niets. Er staan elke dag twee races op het programma, de eerste start staat gepland om 12:00 uur. Er wordt rond de 10 knopen wind uit het westen voorspeld voor zaterdag. Een windrichting die de zeilsters nog niet eerder hebben gezien op dit WK.

Technisch water
De voorspelling van Marit Bouwmeester dat het een evenement zou worden met lastige omstandigheden komt aardig uit. Bouwmeester heeft voorafgaand aan het evenement veel op deze locatie getraind en goed gevaren. Ze hoopt dat op het WK ook te kunnen laten zien, maar dat komt niet vanzelf: “Het is hier echt technisch water en de omstandigheden zijn bijna elke dag anders. Er staan golven en veel stroming, vooral tijdens de tweede race van de dag en dat maakt vooral het starten lastig."

Goed starten is cruciaal
De afgelopen dagen kon je goed zien dat degene die bij de start goed weg was ook vooraan in het veld finishte. Bouwmeester: “Het varen in de Gold Fleet wordt denk ik een beetje zoals de laatste race eergisteren, alles of niets. Ik lag op de startlijn tussen de Amerikaanse en de Chinese in. Ik dacht, of jullie pakken hem of ik. Het zou wel eens een groter risico kunnen zijn als je minder risico neemt, dan wanneer je dat wel doet. No guts, no glory.”

Concurrentie achter Bouwmeester
Bouwmeester gaat als vijfde door naar de Gold Fleet. Vooralsnog laat ze concurrenten als Alison Young (GBR), de Finse Tuula Tenkanen, de Chinese Lija Xu, Evi van Acker (BEL) en Annalise Murphy (IER), de winnares van het goud op het EK Laser Radial in Dublin, achter zich.

Top 5 WK Laser Radial 2013 na zes races
1. Paige Railey - USA
2. Sara Winther - NZL
3. Josefin Olsson – SWE
4. Dongshuang Zhang - CHN
5. Marit Bouwmeester - NED

www.rizhaolaserworlds2013.com
Tekst: Hester Ozinga vanuit China

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: