Ankerstart tijdens eerste Goofies Race van nieuw seizoen

Goofies RaceDoor de omstandigheden gedwongen had de eerst wedstrijd van het 29e goofies seizoen een bijzondere start. De windvoorspellingen, essentieel voor een zeilwedstrijd, waren het nogal oneens. Terwijl de ene voorspelling de meeste wind voorspelde tijdens de start om 12.00 uur met daarna een afname gaf een andere voorspelling juist de minste wind om 12.00 uur met daarna een toename.

Na de eerste start bleek de deze laatste voorspelling het juist te hebben. Het resultaat was dat bij de start de boten voor of op de startlijn voor anker gingen, of achteruit dreven. De schipper van een van de boten die geen anker bij zich had (de boot lichter proberen te maken?) moest noodgedwongen opgeven toen hij onder de Zeelandbrug dreigde door te drijven.

Besloten werd om alle klassen te “starten“ en voor anker te laten wachten op de dingen die komen gingen.

Toen er tenslotte wind kwam maakte de onzekerheid over de duur van de wind en de tijd die met een herstart zou zijn gemoeid dat alle klassen na het anker op gaan begonnen met het varen van hun race. Een echte ankerstart dus.

Voor het berekenen van de uitslag werd de tijd dat het begon te waaien voor alle klassen als starttijd aangemerkt. Daarmee werd voorkomen dat langzame boten onevenredig zouden worden bevoordeeld door een extra lange race tijd waarin niet werd gezeild.

Gelukkig bleef het na de start en het grootste deel van de middag mooi waaien zodat de voorbereide baan afkorting niet nodig bleek.

De uitslagen per klasse:

ORC 1/IRC 1
In deze klassen pakte L Meersman uit Mortsel (B) met de LENDER de eerste plaats voor Wessel Liezenga uit Middelburg met de WEERGA en Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam die met de STORTEMELK derde werd.

ORC 2 t/m 4
In ORC.2-4 won Evert van de Zande uit Zierikzee met de ANNE MAZURKA voor Eric Jan de Ridder uit Oss met de VINDIO en Johan Bol uit Kruiningen die met de ABOEN derde werd.

In IRC 2 werd Johan Bol uit Kruiningen met de ABOEN winnaar, voor Dirk Helleman met PINTA 92 en Bert Jansen uit Berghem (B) die met de PRINCE DE PETARCQ die derde werd.

Ongemeten groter dan 10 meter
De overwinning was voor Patric de Cort uit Schoten (B) met de SANKA voor zijn plaatsgenoot R Vercammen met de ANDIAMO en M van Driel uit Rhoon die met de FAMOUS GULL 2 derde werd

Ongemeten kleiner dan 10 meter
De overwinning ging naar de VELVARISTO van schipper Leen Schipper en Gerda Verton uit Wemeldingen voor Christiaan Dost uit Verviers(B) met de MATCHBOX en schipper Wim Clinkspoor uit Elewijt (B) die met de ZIGZAG derde werd.

Alle uitslagen onderaan in de bijlage.

Foto: Norbert Burkert
Tekst: Kees van der Vaart

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: