Open Belgisch Kampioenschap F16 en F18 zeilen werd gevecht tegen de elementen

Open Belgisch Kampioenschap F16 en F18 zeilenOp 5 en 6 oktober 2013 was het een weekend lang spannend op het zilte water voor de kust van Knokke-Heist. Niet zozeer vanwege extreem weer, de wind liet het nagenoeg afweten. Wel zorgden 40 catamarans voor mooie gevechten, zowel tegen elkaar als tegen de sterke stroming. De twee titelkandidaten in zowel de Formule 18 als Formule 16 klasse wisten de verwachtingen uiteindelijk waar te maken.

Patrick Demesmaeker en Koen Cleeren (foto boven) schreven de Formule 18 klasse op hun naam. Philip Hendrickx en Gaeton Bols pakten de Formule 16 titel nadat zij twee weken geleden ook al de Nederlandse Formule 16 titel naar zich toetrokken.

Bedenkelijk keken de zeilers zaterdag naar de vlaggen bij de Royal Belgium Sailing Club. Er zat beweging in, maar veel was het niet. Zo’n 3-5 knopen bries was het maximum wat de weergoden de zeilers te bieden hadden. Het zou aankomen op een tactisch schaakspel tussen wind en stroming.

Veel zeilers vergisten zich de eerste race direct in de sterke stroming. Bij de bovenboei werd nog enthousiast de spinaker gehesen om vervolgens een gevecht met de stroming en zichzelf aan te gaan om überhaupt de spreader te kunnen halen. Vaak hilarische taferelen tot gevolg.

Duidelijk was wel dat ‘de locals’ het beste wisten om te gaan met deze situatie door de werking van de strekdammen naar hun hand te zetten. Downwind kwamen alle overige zeilers weer in hun element en konden de nodige duels weer worden uitgevochten.

Open Belgisch Kampioenschap F16 en F18‘Slow motion zeilen’
Ondanks dat er geen snelheidsrecords gebroken werden was het schouwspel er niet minder om. “Ik zal de laatste boei-ronding niet snel vergeten... 4 knopen stroom tegen en 4,1 knoop bootspeed. Het leek wel slow motion, ben nog nooit zo traag een boei voorbij gevaren…”, vertelt Bas Paumen. De ‘zwaardere teams’ hadden het dit weekend letterlijk zwaar en moesten regelmatig hun meerdere erkennen. “Volgend jaar weer een kans, hopelijk met meer wind.” De organisatie kijkt in ieder geval terug op een geslaagd evenement wat door de zeilers unaniem werd onderstreept.

F18 results:
1. (BEL 1) Patrick Demesmaeker, Koen Cleeren (C2) 17,0 punten
2. (NED 77) Hans van Dam, Marius van Dam (Nacra Infusion) 22,0 punten
3. (BEL 27) Francis Proot, Michel Proot (Hobie Wildcat) 25,0 punten

F16 results:
1. (BEL 111) Philip Hendrickx, Gaetan Bols (Falcon F16) 10,0 punten
2. (BEL 260) Stef Haazen, Stijn Van Daele (Falcon F16) 15,0 punten
3. (BEL 999) Peter Schell, Nicolas Schell (AHCP Viper) 19,0 punten

Foto's: Jasper van Staveren

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: