Mini Transat deelnemers treffen de laatste voorbereidingen voor de start

Mini TransatHet ziet er naar uit dat alle ingeschreven Mini's aan de start zullen verschijnen van de Mini Transat. Op dit ogenblik is de wedstrijdorganisatie haar laatste inspecties aan het uitvoeren op de 84 Class 650 mini's in het dok van Douarnenez. In een serene sfeer zijn de zeilers hun laatste voorbereidingen aan het maken en worden de weerbeelden voor de eerste dagen ingestudeerd.

Netwerk 1 door de keuring
Bert Bossyns vertelt ons: “Ik tel af naar de start van de Mini Transat. De belangrijkste zeilrace in de 6.50 klasse die mij solo van Frankrijk naar de Antillen zal brengen. Ik ben een radicaal andere zeiler dan vier jaar geleden. Mijn zelfvertrouwen is geboomd, het prestatiepotentieel ferm gestegen en de Netwerk 1 is zonder enige opmerking van masttop tot kielbodem goedgekeurd.”

Netwerk 1 technisch op punt
“De zoektocht naar het beste materiaal voor de Netwerk 1 hield nooit op. Foutjes zijn verbeterd en risico’s geanalyseerd. Ik kan nu al varend een roerblad vervangen, bijvoorbeeld. “ vertelt Bert.

Hierdoor kan Bert zich ook beter concentreren op de strategie. Die wordt bepaald door het weer en de windevolutie. Bert was een van de uitverkorenen om van Jean Yves Bernot, de grootmeester in meteo in de oceaanzeilerij, een doorgedreven cursus te krijgen.

Bert: “Na enkele dagen op zee is het weerpatroon van de voorspelling achterhaald. Meteonieuws op de radio volgen gaat razendsnel en in lastige omstandigheden. Ik maakte geplastificeerde kaarten om de gegevens snel en efficiënt te noteren.”

Hinkstapsprong naar Lanzarote
Deze eerste etappe is een race naar Cabo Finisterre, de noordwestkaap van het Iberische schiereiland. Dan is er de Portugese kust. En dan volgt de oversteek naar de Canarische eilanden. De weerssituatie in de Golf kan in oktober alle kanten uit.

“Het is een hele klus geweest om zeshonderd navigatiepunten (waypoints) te bepalen en in te geven in de GPS aan boord,” vertelt Bert. “Maar het zal me toelaten om zonder veel cijferwerk en ook op momenten van vermoeidheid of in zwaar weer een vlotte keuze te kunnen maken uit route-opties.”

Programma
De start van de eerste etappe richting Canarische eilanden is voorzien op 13 oktober. Vanuit de Canarische eilanden zal de vloot richting Guadeloupe starten op 9 november 2013.

www.minitransat.fr

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: