Panther breekt mast tijdens IJspegel race

Panther breekt mastNadat er tot twee toe, tweemaal door stormachtig weer, de IJspegel is afgelast blijkt in de week voor de volgende IJspegel weer veel wind voorspeld te worden op zondag 10 november. Op passageweather staat een flinke rode cirkel ter hoogte van Scheveningen. Dat betekent meer dan 40 knopen wind. Gelukkig verandert het in de loop van de week en op zaterdag vlak voor de races staat er nog een groen vlakje getekend. Toch wel 25 tot 30 knopen wind. Maar op zaterdag besluit de zeilcommissie toch dat er gezeild gaat worden.

Op zaterdag is er al volop bedrijvigheid in de haven. Er wordt hard gewerkt om de boten weer bedrijfsklaar te krijgen en wordt er ook al flink getraind op zee. Op facebook worden we door diverse deelnemers hiervan op de hoogte gehouden.

Op zondag staat nog steeds wind en een NW richting zorgt ook voor wat zeegang. Het naar buiten varen met de Albatros gaat gepaard met bakken water over de stuurhut. Met veel geweld stuiteren we de havenuitgang door en richten tenslotte onze koers naar de Noord. Daar moet de Albatros voor anker, denken wij. Maar Gerrie, van de Albatros, denkt daar anders over. Nee ankeren is geen optie. Zie je niet hoe hoog die golven zijn. Weet je wel wat er allemaal kan gebeuren? Tanden door je lip, builen op je hoofd. En dan het anker, dat gaat er nooit meer uit. Dat wordt overnachten op de Albatros. Ondanks aandringen van Peter die vindt dat het voor anker gaan toch zou moeten kunnen, gaat het feest niet door en zit er niets ander op de al voorbereide baan in Baantype 2 te gaan varen. Via kanaal 72 wordt een ieder geïnformeerd. Alle deelnemers varen Baantype 2. Start is bij de Scheveningen ton met een varende Albatros. vervolgens naar de Houtrust, Drain West en wederom Houtrust en dan naar de finish weer bij de Scheveningenton, afstand 15,6 zeemijl.

BelugaBeluga

Om half twaalf is de eerste start. De golven zijn hoog en de vaart zit erin. Men dendert voorbij, Redan gaat goed weg en de rest volgt. Bij de tweede start is men wat voorzichtiger. Grace O’Malley komt als een van de laatste. Het wachten is op de Gouden Ruiter. Wat gaat ze doen? Tenslotte zien we haar starten in de laatste groep. Is zij ineens dual handed?

De wind blijft erin zitten en op de Albatros maken we flinke schuivers. Bakken water schuiven langs onze voeten en af en toe spat er een golf over je heen en worden meer kleren nat dan je wilt. En deze keer ook geen eieren. Gerrie had geen inkopen gedaan, want het zou toch niet door gaan. Gelukkig nog wat worsten broodjes en broodje bal. Al met al zijn we niets te kort gekomen.

Op het water gaat het ook door. Lucifer is weer terug naar de haven vanwege motorpech. Er komt een call van de Harpoen dat bij de Panther de mast is gebroken. De boeienboot gaat er meteen op af. Arjan vindt dat de KNRM ook zijn bijdrage moet leveren en zo wordt de Kitty geactiveerd. Zij assisteren Edith en Yvonne verder met het bergen van het voorzeil. Daarna gaan de dames op eigen kracht op motor en stormzeiltje terug naar de haven, weliswaar ge-escorteert door de Kitty van de KNMR. Meiden, petje af!!

Boeienboot schiet de Panther te hulpBoeienboot schiet de Panther te hulp

Ondertussen komt de Redan met spi naar beneden, gevolgd door de Rosetta, Griel en IJsvogel. De golven blijven hoog en soms zit er flink wat wind in een buitje. We zien de Grace O’Malley niet onverdienstelijk varen en So What is aardig in het veld omhoog komen zetten want zij bevindt zich al tussen de broeders en zusters van de Uniform klasse.
En zo gaan we door. De Redan verspeelt zijn spinnaker, de Gouden Ruiter is de Drain West kwijt en Michel, de voordekker van de Rosetta verdwijnt in het voorluik en komt alleen maar met een wondje aan de neus weer tevoorschijn.

Bij de finish wint de Redan zowel in gezeilde tijd als in handicap. Bij de Uniformklasse wint de Grace O’Malley in tijd en wordt Addixion de winnaar in gecorrigeerde tijd. So What wint de prijs bij de Dual Handed.
In de Jachtclub staan weer heerlijke hapjes van At Sea en is het na een dag vol ontberingen, goed toeven en doet onze nieuwe voorzitter van de zeilcommissie, Robert Jockin, de prijsuitreiking.

Team Redan verspeelt spinnakerTeam Redan verspeelt spinnaker

Graag allemaal weer tot over twee weken waar we de Wedstrijddeclaraties van iedereen in ontvangst willen nemen op het Regatta Office rechts naast het toiletgebouw op de haven en waar jullie ook de jury kunnen vinden.

En weet je wat ook uniek is in Scheveningen? Sinterklaas binnen halen. Geef je op bij de evenementencommissie.

En waar waren de beloofde cameraatjes? Erik van Vuuren heeft plotseling een nieuwe uitdaging. Hij gaat mee met de kitesurfers over de Oceaan en de cameraatjes moeten wachten tot na de winterstop. Onze excuses. Maar 22-23 maart is toch wel genoteerd hoop ik.

Tot de volgende over twee weken.
Aly Anink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: