Rolex Sydney Hobart Race 2013 preview

Rolex Sydney Hobart RaceMet nog zes weken te gaan tot de start van de 69ste editie van de Rolex Sydney Hobart Race hier alvast een preview van een zeer internationale en competitieve editie die alles in petto heeft om er een verrassende en spannende offshore zeilrace van te maken. Zo zien we onder meer zesvoudig line honours winnaar Wild Oats XI aan de start verschijnen plus nog 4 andere 100 voeters.

Er zullen 22 verschillende nationaliteiten aanwezig zijn, 15 nieuwe boten, 36 boten die voor de eerste keer mee doen en een dozijn Clipper Round The World 70 voeters. We kijken ook even naar de uitslag van de Cabbage Tree Island Race (de qualifier).

De grote jongens
Er zijn vijf honderd voeters ingeschreven die allen voor de line honours gaan met Wild Oats XI van Bob Oatley als 'boat to beat'. Grant Wharington zal er weer alles aan doen om met zijn Wild Thing (met 7m diepgang!) nog eens een paaltje te varen. Maar hij is niet de enige. Syd Fisher (je weet wel, de 86 jarige Piet Vroon van Down Under en met 44 Sydney Hobart's achter zijn naam) heeft nu de oude Loyal of beter gezegd Maximus omgedoopt tot Ragamuffin 100. Maar de boot die dit jaar onder de naam Loyal zal zeilen is niet minder dan Speedboat/Rambler, welke in de Rolex Fastnet Race van 2011 net om de rots nog haar kiel verloor, maar soit. Deze Juan K100 is in staat om downwind 45 knopen bootsnelheid te halen! En dan nummer 5 is de Far100 Zefiro van Gerhard Ruether. Deze 100 voeter is misschien niet zo radicaal als de andere volbloeden uit de stal, maar als het de gehele weg upwind wordt, dan wordt het voor sommige wel uitkijken.

Loyal (Juan K100)Loyal (Juan K100)

De Clippers (one design!)
Er zijn er 14, waarvan twee 68 voeters en twaalf 70 voeters. Dit is eenheidsklasse op een groter niveau. Ze hebben allen een GBR zeilnummer. Sommige boten vertegenwoordigen wel landen of steden zoals Qingdao (China) en Invest Africa (South Africa). Niet alleen zullen de Clippers het opnemen tegen de rest van de vloot maar telt de Rolex Sydney Hobart Race als etappe winst in hun race rond de wereld.

De beloftes
Hier zijn een paar jongens waarvan we denken dat ze de Tattersalls Cup (overall IRC handicap) wel eens zouden kunnen opstrijken. Dit is mijn persoonlijke top 5:

  • Op de 5 de plek de Duitse Ker 51 Varuna van Jens Kellinghusen met Guillermo Altadill (2 Whitbreads, 2 Volvo's en een Jules Verne Trophy op zijn naam heeft staan) als navigator.
  • Op de 4de plek De boot van de voorzitter Matt Allen Ichi Ban. Hij heeft zijn Volvo 70 verkocht en een spik splinter nieuwe Carkeek 60 in de dok liggen nu. Daarbovenop heeft hij een crew met een zee van ervaring. Met zijn crew van 16 hebben ze 219 Hobarts aan ervaring aan boord.
  • Op de 3de plek de Volvo 70 Giacomo van de Nieuw Zeelandse Jim Delegat. Jim heeft de oude Groupama gekocht met de opbrengst van zijn Kiwi Wijn.
  • Op de 2de plek Patrice van Tony Kirby. Hij ruilde zijn X41 in voor een Ker 46. Het zal voor Tony ook wel een grote verandering zijn. Van een cruiser-"racer" naar een glijboot.
  • Op de 1ste plek de Botin 80 Beau Geste van Karl Kwok. De Karl heeft eveneens een top bemanning aan boord zoals Brad Marsh, Gavin Brady, Steve Hayles, Robert Salthouse, Dave Sweet, etc...

Carkeek 60Carkeek 60

Belgen en Nederlanders
Voor zover wij weten zijn er geen Belgische of Nederlandse zeiljachten en zeilers die nu mee doen. Tenzij... u beter weet natuurlijk en het ons per forumbericht even laat weten.

Cabbage Tree Island Race
De line honours winnaar in deze wedstrijd was Sam Haynes met zijn Rogers 46 Celestial (ex Shogun). Op de 2 de plek Darryl Hodgkinson met de Coockson 50 Victoire (ex Jazz) en de 3de plek was voor Tony Kirby met zijn nieuwe Ker 46 Patrice.

De IRC overall werd opgestreken door de oude Far 43 Wild Rose van Roger Hickman. De boot is ooit nog eigendom geweest van Bob Oatley (Wild Oats XI) en gaat nu zijn 37ste Hobart varen. Ik moet er wel bij vertellen dat de échte grote jongens zijn thuis gebleven in deze race. Ben benieuwd naar de SOLAS Big Boat Challenge, wie er aanwezig zal zijn, en wat ze zullen gaan doen...

Recordje neer zetten
Even ter opfrissing. Het record voor deze race staat op naam van Bob Oatley's Wild Oats XI. De crew deed er in de 2012 editie 1 dag, 18u, 23min, en 12sec over. De delivery crew zeilde de boot ooit terug binnen de 24u. Er kan dus nog veel veranderen...

Heb je nieuws? Heb je insiders info? Ken je Belgische of Nederlandse deelname? Laat het weten via de populairste zeilcommunity van de lage landen: www.clubracer.be/zeilforum/threads/2053-Rolex-Sydney-Hobart-Yacht-Race-…

De te volgen website vanaf 26 december: http://rolexsydneyhobart.com/

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: