Grevelingencup November

GrevelingencupNa een lange week alle zeilers in spanning gehouden te hebben over de wind en het weer, hebben de weergoden de Grevelingencup alsnog een overwegend mooi weekend geschonken. Op beide dagen een flets zonnetje dat zich zo nu en dan toonde en door de mist heen prikte. Dit gecombineerd met een zachte wind versterkt door een opstekend zeewindje in het begin van de zaterdagmiddag, maakte een schitterende zeildag. Helaas, toen zondag aan het einde van de middag de wind opeens wegviel, moesten verschillende banen worden ingekort.

Een zomer lang hing men achter de computer, wachtend tot het aanmeldformulier voor ‘het cuppie’ online zou komen. Toen dit moment daar was kwamen de inschrijvingen binnenschieten. Met als gevolg dat de organisatie dit jaar weer bijna 200 boten mochten verwelkomen in Marina Port Zelande. Popelend stond iedereen klaar in oktober voor het eerste wedstrijdweekend. Tot ieders verdriet mocht het dat weekend omwille van een enorme storm niet doorgaan. Afgelopen weekend werden de boten en jachten dan toch ontketend en mochten zij de strijd aangaan. Een enorm deelnemersveld vulde het Grevelingenmeer, overal waar het oog keek, zag het zeiltjes aan de horizon voorbijtrekken (en jammer genoeg stilliggen, later op de zondag).

Toer & Toer-S klasses
Vanuit de toer en toer-S klasse vertrok een enorme hoeveelheid aan boten aan de sportieve tocht over het Grevelingenmeer. Het was jammer dat de weinige wind die er was opeens verdween in de middag en dat de wedstrijd moest worden afblazen. Velen hadden al een dag lang met weinig wind, in opperste concentratie gevaren en waren maar al te graag beloond door de verlossende toeter op het finishschip.

ORC klasses
In de ORC klasse werden er drie wedstrijden gestart, over drie startvelden verdeeld: de ORC 1, de ORC 2 en de J109 eenheidsklasse. De wedstrijden en de starts verliepen soepel, zonder al te veel ‘recalls’ en protesten. Wel had ook dit startveld te kampen met de afnemende wind en moest de laatste race afbreken.

In de ORC 1 was de Maas overtuigend eerste, met twee gevaren ‘paaltjes’, gevolgd door de Jam Session, die 1x als tweede binnen kwam en 1x als derde. In de ORC 2 was de strijd net zo hevig en met een iets nipter verschil heeft daar de Overruled gewonnen (4 ptn.) gevolgd door de NEXT BEST (5 ptn.)

J/109
Dit jaar voor het eerst, deden ook de J109s mee als eenheidsklasse, met een eigen startveld. Spannend, want met allemaal gelijke boten ligt de eerste bij de bovenboei ook daadwerkelijk eerste. Er zijn geen rating en rekensystemen meer van toepassing. De Yeti toonde zich het sterkst in deze manier van racen, en werd eerste met 3 punten uit 2 wedstrijden.

First 31.7 klasse
De 31.7 klasse verscheen met 7 boten aan de startlijn en er werd als gebruikelijk scherp gestart en gevaren. In totaal konden er 4 wedstrijden gestart worden waarin de Blauwe Knoop overtuigend de leiding nam, dit kwam natuurlijk doordat zij zaterdag al geacclimatiseerd waren aan de zachte wind en het weinige zicht na hun training.

J/80 Kampioenschap
Zaterdag begon het J/80 kampioenschap met erg veel mist en een uitstel van 1 uur. Maar toen de mist begon op te trekken kon de organisatie de zeilers van de snelle eenheidsklasse melden dat in de afgebakende baan gevaren kon worden. Toen men eenmaal op het water was, werd het zicht al snel beter. 5 wedstrijden konden gevaren worden. Waarin de ´usual suspect´ de Joie de Vivre en de –sinds vorig jaar sterk gegroeide- Mentaquilibrium elkaar bestreden om de eerste plek. Toen de rook was opgetrokken bleek de Joie de Vivre bovenop te liggen, al was het met slechts 3 punten verschil.

Gedurende dag 2 was de strijd weer hevig. Hier toonde de ervaring van de Joie de Vivre zich zeer waardevol toen zij de leiding stevig vastpakten en niet meer loslieten. Mentaquilibrium kon nog 1 keer een uithaal doen en wist nog een paaltje in de wacht te slepen, maar al met al was de Joie dit jaar weer meester.

Volgende maand
De volgende wedstrijd is alweer de kersteditie en vindt plaats op 15 december. We zien dan iedereen graag weer te Marina Port Zelande en genieten dan weer graag samen van een (hopelijk) schitterende dag op het water.

Voor meer foto’s of de complete uitslagen en deelnemerslijsten zie de website www.grevelingencup.nl

Tekst: Wouter Kop
Foto: Dick van der Veer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: