Rutger Van Schaardenburg momenteel vijfde op WK Laser in Oman

Rutger Van SchaardenburgDe condities op het WK Laser in Oman zijn verrassend en lastig, vandaag werden de zeilers na één race al van het water gehaald wegens een naderende storm. Rutger van Schaardenburg wist met een wat tegenvallende 23ste plaats zijn vijfde positie te behouden, Nicholas Heiner stijgt na vandaag twee plaatsen en staat nu 17e in het klassement.

Van Schaardenburg terughoudend aan de start
Rutger van Schaardenburg handhaaft zijn vijfde positie in het klassement na negen races. Van Schaardenburg: “Vandaag ging het even wat minder, ik kwam slecht uit de startblokken. Onderweg had ik alsnog genoeg mogelijkheden om er een goede race van te maken,maar ik heb het wat laten zitten, dat is jammer. Ik was wat terughoudend bij de start, iets te voorzichtig en dat was niet nodig.”

Van Schaardenburg weet zijn vijfde positie te behouden maar dat zegt volgens hem nog niet zo veel: “Ik heb eerder in het evenement wel heel wat punten laten liggen dus die vijfde plaats zegt nog niet zo veel. Qua punten sta ik er nu minder goed voor dan vanochtend.”

Heiner stijgt twee plaatsen in klassement
Het niveau in de Gold Fleet is hoog, het is moeilijker om terug te komen na een slechte start of wanneer je onderweg een fout maakt. Heiner focust zich tijdens de wedstrijd vooral op het proces. De wedstrijden in de Gold Fleet zijn intensiever maar het werken aan de procesdoelen gaat volgens Heiner op dezelfde manier.

Heiner: “Er zit nog steeds een stijgende lijn in, dus dat is goed. Elke dag een stap beter, dat was ook het doel van tevoren. Gister was het qua weer de eerste soort van normale Oman-dag, het weer waar we veel in getraind hebben. Dat heb je niet voor het uitkiezen."

"We zijn vandaag van het water afgeroepen omdat er een front over kwam. Blijkbaar wordt het morgen helemaal chaos. Ze noemen het hier de perfect storm, de grootste storm van de laatste vijf jaar hier in Oman.”

Yuri Hummel tevreden op dit moment
Yuri Hummel uit de Delta Lloyd Talentploeg staat momenteel op een 25ste plaats in het klassement. Hij maakte vandaag zijn debuut in de Gold Fleet op een groot internationaal toernooi en eindigde vandaag in race negen tussen de Kernploegzeilers Heiner en van Schaardenburg in op een 22ste plaats.

Hummel: “Ik had dit niet verwacht, zowel het weer niet als mijn positie op dit moment. Op dit moment ben ik tevreden met mijn 25ste plaats, maar het is nog niet voorbij, we hebben nog vijf wedstrijden te gaan. "

De vierde Nederlander op het WK Laser 2013 in Oman is Douwe Broekens. Broekens zeilt net als van Schaardenburg, Heiner en Hummel in de Gold Fleet en staat op een 43ste plaats in het klassement.

Drie races op het programma voor morgen
De Laser klasse kent geen medal race op de laatste dag van het evenement. Vanwege het uitstellen van de race van vandaag naar morgen, staan er voor dag vijf van het WK Laser 2013 drie races gepland.

Interactief live blog
Zodra de Lasers het water op zijn wordt er vanaf het startschip een live blog bijgehouden met tussenstanden en uitslagen. Het is een interactief blog waar iedereen vragen kan stellen en de zeilers aan kan moedigen. Het live blog is te vinden op de website van de WK Laser: http://omanlaserworlds2013.com/eng/

Top 5 WK Laser 2013
1. Robert Scheidt (BRA) 27 punten
2. Pvalos Kontides (CYP) 36 punten
3. Jesper Stalheim (SWE) 42 punten
4. Philipp Buhl (GER) 43 punten
5. Rutger van Schaardenburg (NED) 62 punten

17. Nicholas Heiner (NED) 109 punten
22. Wannes Van Laer (BEL) 133 punten
25. Yuri Hummel (NED) 150 punten
43. Douwe Broekens (NED) 188 punten

De uitslagen van het WK Laser 2013 in Oman zijn te vinden op:
http://jpvm.org/results/2013/Laser_Standard_Worlds/Results.htm

Tekst: Hester Ozinga
Op de foto: Rutger Van Schaardenburg / Credits Lloyd Images

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: