Eindelijk weer een echte IJspegel Race

IJspegel RaceVoor de zondag van 24 november 2013 staat er weer een windje 5-6 op het programma. Gelukkig uit N-NO waardoor de golven zich niet zo hoog zullen opbouwen. Op de Albatros blijkt Gerrie een extra manschap te hebben ingezet. Ruud, een oude bekende van de Albatros, is door Gerrie uit het bejaardenhuis gehaald om het ankeren te begeleiden. Zo kunnen we in ieder geval een op en neer baan varen.

Op zee is het nevelig. Af en toe komt het zonnetje door en aan de horizon pakken zich donkere wolken samen. Dreigende groene zee, witte zeiltjes, het Kurhaus op de achtergrond en de Albatros als permanente kermisattractie. Wat wil je nog meer. Wij gaan ervoor.

De Tango klasse gaat voor 3 rondes, Uniformklasse voor 2 en Dual Handed varen een eigen baan met een lengte van 16 nm. De wind is rond de 23 knopen. De bovenboei komt op 1,2 nm en ligt op 10 graden.
Op de Redan nemen we Gerd-Jan Poortman waar. Op de Almere Regatta won de Redan de eerste prijs en kreeg daarbij een dagje begeleiding van Gerd-Jan. Deze prijs wordt nu geïncasseerd. Nog even geduld, maar dan hopen we te weten of we Gerd-Jan kunnen volgen op de VOR. Hou het nieuws in de gaten!

Om 11.30 uur is de eerste start. Het regent vreselijk, de wind neemt toe en we schommelen geweldig op de Albatros. Er wordt redelijk fanatiek gestart. Een aantal boten kiezen voor de kust, zo ook de Rosetta. Bij de benedenboei blijkt dat een goede keus te zijn geweest en komen zij als eerste rond. Redan komt als tweede en Griel volgt als derde. Beluga is de hekkensluiter. Bij de tweede ronding van de boei scheurt Rosetta zijn spi. Daarmee verspelen ze veel van hun opgebouwde voorsprong. Griel komt als tweede en Triple P als derde. Bij Figaro gaat ook een en ander mis. We zien ze rare pirouettes draaien met hun donkere spi wapperend voor hun uit. Na het derde rondje gaat Griel fier voorop en wint in gezeilde tijd, gevolgd door Triple P. De IJsvogel is alweer op weg naar de haven vanwege een gescheurd grootzeil.

Bij de Uniformklasse komt Addixion als eerste rond. Gevolgd door de Happy. Varen met een spi wordt een steeds grotere attractie. Hier en daar zien we de zandlopertjes ontstaan en veranderen boten vrij plotseling van koers. De wind is rond de 25 knopen en we hebben stoten van 31 op de teller staan. Op de Grace O’Malley dragen ze vette zonnebrillen en sluiten samen met Gouden Ruiter de gelederen. Na het tweede rondje komt Happy als eerste naar beneden en finisht ook als eerste in tijd.

De Dual Handed boten verdwijnen aan de horizon. Zij zitten goed op koers. Over een uurtje of wat zullen we hen weer terug zien.
Nadat de Beluga is gefinisht wordt er direct door gestart met de tweede race. Om 13.15 is de Tangoklasse op weg naar de bovenboei. Rosetta zien we zonder voorzeil. Al snel komt de call dat zij ook naar de haven terugkeren vanwege materiaalschade.

Uniformklasse start om 13.20 uur. De zee bouwt zich wat op. De Albatros rolt heen en weer. Dual Handed komt ook weer in zicht. Zij kruisen met de andere klassen op naar de bovenboei. De wedstrijdleider besluit om de DH klasse af te korten bij de Drain East boei en stuurt de boeienboot met de S vlag naar beneden. De andere klassen varen hun 2 rondes. Bij de Tangoklasse heeft Redan zich voor in het veld genesteld en eindigt op de eerste plek . Bij de Uniformklasse wint de Addixion in tijd.
Bij de DH klasse gaat So What als eerste over de finishlijn gevolgd door Harpoen en Elixer.

Bij de Albatros gaat de Gouden Ruiter als laatste mooi varend over de lijn. Daarna kan het anker op en varen we naar de haven terug. Op de wal is er een protest van de Happy tegen de Addixion. De protestcommissie bestaat uit voorzitter Henk vd Steen die vakkundig ondersteund wordt door onze Edith en Yvonne. Weet u trouwens dat Erik met twee uitgevallen motoren langs de Kaap Verdische Eilanden zeilt? Bij het protest blijkt verder geen regel te zijn overtreden en tevreden gaan de protestanten weer richting At Sea.

Daar volgt nog een gezellige prijsuitreiking. Griel blijkt overall winnaar bij de Tango klasse, Addixion bij de Uniformklasse en So What wint de Dual Handed race. Een echte IJspegel zit er weer op. Tot over twee weken!

Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: