Riou en Le Cam op PRB winnen de Transat Jacques Vabre in de Open 60 klasse

Vincent Riou en Jean Le CamNa 17 dagen, 41 minuten en 47 seconden finisht het Franse duo Vincent Riou en Jean Le Cam als eerste in de Open 60 klasse tijdens de Transat Jacques Vabre. Ze liggen 50 mijl voor op de tweede en hebben er 5771 mijl opzitten met de IMOCA open 60 PRB aan een gemiddelde snelheid van 14,12 knopen. Genoeg cijfers nu, tijd voor het relaas achter de race.

Dit is de eerste grote trans-Atlantische triomf voor Riou sinds zijn overwinning in de Vendée Globe van 2005. Voor veteraan Le Cam is het de grootste overwinning ooit.
Hun vriendschap ontstond na de redding van Le Cam door Riou. De monohull van Le Cam kapseisde ter hoogte van Kaap Hoorn tijdens de Vendée Globe van 2008-9. Toch is de hechte vriendschap niet de hoofdreden dat de twee deed besluiten om een team te vormen, ook zonder het reddingsverhaal zouden ze hun talenten verenigd hebben.

Het duo wint de race ondanks de pech die zij hebben onderweg. Ze zijn genoodzaakt een pitstop te organiseren om hun roerlager te vervangen. Het kost hen slechts 45 minuten maar dat is voldoende voor rivalen François Gabart en Michel Desjoyeaux (MACIF) om een voorsprong van 23 mijl op te bouwen. Het wordt een spannende match race tussen de twee schepen. Jammer genoeg komt op 21 november het nieuws dat de MACIF zijn mast verloren heeft. Het PRB team neemt opnieuw de leiding, teleurgesteld omdat de perfecte race vlak naast hun rivalen nu afgelopen is.

Na 25 jaar individueel en afzonderlijk oceaan racen en na heel wat tegenslagen en moeilijke tijden koesteren de twee met voldoening de overwinning van de Transat Jacques Vabre. Een mooi verhaal en een happy end.

www.transat-jacques-vabre.com

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: