Tips winteronderhoud zeilen

  • Author: Ice
    Date: do, 28/11/2013 - 21:12

Winteronderhoud zeilenHet zeilseizoen is weer ten einde, en terwijl een paar "die hards zich aan het opwarmen zijn voor de verschillende winterseries, is het zeilen voor de meeste zeilers over tot volgend jaar April. Ik vroeg ervaren zeilmaker Nic Bol van Quantum Sails waar men op moet letten wanneer de zeilen ’s winters opgeborgen worden en hoe je kunt controleren of je zeil nog goed is voor het volgende seizoen.

1. Schavielplekken
Bij het aftuigen en opvouwen van de zeilen zijn vaak een aantal schavielplekken in de zeilen te zien. Veel voorkomende schavielplekken zijn te vinden bij de halshoek van het voorzeil, waar het zeil over de zeereling schuurt en aan het achterlijk, vooral op plaatsen die langs de zalingen, radardomes en stoomlichten komen. Inspecteer deze plaatsen goed en oordeel of het doek beschadigd is, misschien is het tijd om de patches te vervangen. In het grootzeil kan het zijn dat de zalingpatches aan vervanging toe zijn. Deze zijn makkelijk te vinden en dienen ieder seizoen goed geïnspecteerd te worden en, wanneer deze doorgesleten zijn, vervangen te worden. Hiernaast komt het soms voor dat de lazy jacks schavielplekken in het zeil veroorzaakt hebben omdat ze te strak gestaan hebben tijdens of na het zeilen.

Kleine schades zijn makkelijk door u zelf op te sporenKleine schades zijn makkelijk door u zelf op te sporen

2. Latzakken en stiksels
Loop tijdens het opvouwen van de zeilen goed de latzakken en alle stiksels na. Door schavielen en zonlicht slijt het garen van uw zeil waardoor uw zeil op deze plaatsen extra kwetsbaar wordt. Het is belangrijk om deze schades te laten repareren om zo te voorkomen dat uw zeil beschadigd of dat er naden scheuren. Wanneer de zeillatten vastzitten in het zeil met een velcro dient deze eerst open gemaakt te worden met een zogenaamde “battenfucker” om de velcro niet te beschadigen. Controleer na het verwijderen van de lat of de haakjes en ogen van de velcro nog heel zijn, of laat dit repareren wanneer dit niet het geval is.

Gebruik een battenfucker om de zeillat uit de latzak te halenGebruik een battenfucker om de zeillat uit de latzak te halen

3. Drogen
Voordat u uw zeilen kunt opvouwen en opbergen dient u de zeilen goed te drogen. Wanneer de zeilen vochtig blijven kunnen er immers schimmels in het dacron of de taffetalaag van uw zeil trekken. U kan dit voorkomen door de zeilen eerst te drogen vooraleer u ze opbergt.

Schimmelvorming door vochtig opbergenSchimmelvorming door vochtig opbergen

4. Vouwen
De meeste zeilen vouw je best langs het onderlijk. Door het zeil bij het voor en achterlijk, parallel aan het onderlijk te vouwen is er de minste kans op beschadiging aan het zeil. Vouw de zeilen nooit op dezelfde vouw want dan treden hier op den duur beschadigingen op. Probeer ook de zeilen niet te veel te vouwen in de verdubbelingen. Doordat deze uit meerdere lagen doek bestaan zal deze vouw zichtbaar blijven wanneer u in het voorjaar weer gaat zeilen. Zodra het zeil gevouwen is kan het opgerold worden. Probeer dit niet te strak te doen, om breuken in de coating van uw dacron te voorkomen.

Resultaat verkeerd opgevouwen zeilResultaat verkeerd opgevouwen zeil

5. Opbergen
Berg de zeilen op op een droge plaats. Het beste is om de zeilen uit te rollen en losjes gevouwen op te bergen. Hierdoor wordt het doek niet belast op de vouwen en zal uw zeil geen schade oplopen.

6. Wassen
Het is aan te raden om uw zeilen iedere 2 seizoenen professioneel te laten reinigen. Tijdens deze reiniging wordt al het vuil in het zeil verwijderd en wordt het zeil opnieuw geïmpregneerd waardoor het vuil zal afstoten. Uw Quantum contactpersoon kan u hier meer over vertellen.

7. Service
Slijtage in zeilen worden vaak te laat opgemerkt. Hierdoor zijn er vaak grote reparaties of aanpassingen aan de zeilen nodig om deze slijtage te herstellen. De slijtplekken kunnen vaak met een kleine patch gerepareerd worden. Op tijd constateren is dus essentieel om buitensporige kosten te vermijden.

Voorbeeld van een patch die vervangen dient te wordenVoorbeeld van een patch die vervangen dient te worden

8. Volgend seizoen
Na de winter is het aan te raden om te checken of er schade is opgetreden aan het zeil. Wellicht heeft het zeil per ongeluk toch vochtig gelegen en zitten er schimmels in het zeil, of heeft u last van muizen gehad en zitten er gaten in uw spinnaker.

Wanneer u de zeilen weer op de boot gaat monteren voor het volgende seizoen raden wij u aan om het zeil nog een keer goed na te lopen, zeker in de bovenste delen van het zeil. Dit zijn de delen die u waarschijnlijk pas weer na het seizoen van dicht bij gaat bekijken dus is het aan te raden om deze nog een keer goed te controleren voor u de zeilen weer hijst.

In Nederland kunt u Quantum Sails vinden in Rotterdam, Marina Muiderzand en Grou.

Voor meer informatie: www.quantumsails.nl
e-mail: nederland@quantumsails.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: