Vrouwen willen hun mannetje staan in de Volvo Ocean Race

Team SCATeam SCA, weet u wel, het énige échte, vollédig vrouwelijk team dat eindelijk gaat bewijzen dat vrouwen in de professionele zeilwereld niet alleen hun mannetje kunnen staan maar nog kunnen winnen ook, krijgt te maken met een aantal vooroordelen. Kan een vrouwelijk team in een race die zo extreem en zo fysiek veeleisend is daadwerkelijk concurreren met de rest van de vloot?

Het is alweer meer dan 10 jaar geleden dat een volledig vrouwelijk team aan de start van de Volvo Ocean Race verscheen en neen, de vorige deelname was geen succes. De crew van Lisa MacDonald met de Amer Sports Too hadden amper een week samen getraind. Ze scheurden de spinaker nog vòòr ze de Needles passeerden. De Amer Sports Too eindigde laatste. Ons lijkt dit povere resultaat eerder een gebrek aan tijd en voorbereiding dan aan een fysieke achterstand.

Wij vrouwelijke zeilers herkennen allemaal het fenomeen. Mannen gooien snel wat kleren in een zak, stappen aan boord en steken van wal. Wij hebben na het werk éérst nog wel wat anders aan ons hoofd: wassen, strijken, boo(d)tschappen doen, kinderopvang… multitasking is de doodsteek voor het vrouwenzeilen, niet ons geslacht. We komen tijd en dus ervaring tekort.

Deze stelling wordt min of meer bevestigd door Annie Lush (Team SCA): “Het grootste probleem is niet het feit dat wij vrouwen zijn, het is gewoon een gebrek aan ervaring”

Om dit tekort goed te maken zijn de meisjes van team SCA hard aan het werk. Niet alleen wordt er geoefend om hun fysieke en mentale kracht te vergroten maar vooral hun vaardigheden in het omgaan met de Volvo Ocean 65 wordt getraind.

Het moet gezegd worden, het platform dat door SCA is opgezet om een performant en competitief team op te bouwen is indrukwekkend. Eerst en vooral zijn alle deelnemers stuk voor stuk ervaren zeilers die een opmerkelijk palmares kunnen voorleggen. Fastnet Races, WK’s, Vendée Globes, eerdere Volvo Ocean Races, Olympische titels, het curriculum van de deelnemers is imponerend. Bovendien krijgt het team ontzettend veel professionele ondersteuning. Wij hebben de indruk dat zij veruit het best voorbereide en meest ondersteunde team zijn tot hiertoe. Alle kaarten liggen dus goed om te winnen, al blijven we de roze vestjes ontiegelijk jammer vinden…

Bekijk even mee de video en zie hoe het vrouwenteam de zaken aanpakt in deze pionier campagne en vooral hoe ze begaan zijn met de Volvo Ocean Race 2014-15 uitdaging.

Volg Team SCA via: www.teamsca.com

Foto © Rick Tomlinson / Volvo Ocean Race
Bronnen: Sail-World & Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: