Transat Jacques Vabre vandaag van start

Transat Jacques VabreNa een eerder uitstel van de Transat Jacques Vabre heeft de wedstrijdorganisatie beslist om de wedstrijd vandaag te starten en dat voor alle klassen: Multi50, MOD70, Imoca60 en de Class40. Het huidige weerbeeld laat toe dat de Multi50's uit het kanaal zijn voor dat een nieuwe depressie zich zaterdag opnieuw aanmeldt. Op het ogenblik van dit schrijven (10u30) is de vloot zich vanuit het Paul Vatine basin naar de startlijn aan het begeven.

Om 13u zullen de 44 Transat Jacques Vabre deelnemers de startlijn passeren richting de Noord kardinale boei General Metzinger die aan stuurboord moet gerond worden voordat de sprint naar Itaja in Brazilië kan beginnen.

Via het internet is de wedstrijd goed te volgen. Via een live tracking systeem, dat voor 2 uur om de 5 minuten geüpdate wordt na de start, en nadien om de 30 minuten gedurende de race.

Belgische deelname in de Class 40:
Onder de deelnemers vinden vinden we de Belgische boot Proximedia met schippers Denis Van Weynbergh (BEL) en Jean-Edouard Criquiche (FRA). De Proximedia is een Mach 40. De Class 40 klasse telt 26 boten.

Proximedia (Mach 40) verlaat de haven richting startProximedia (Mach 40) verlaat de haven richting start

Over de Transat Jacques Vabre
De Transat Jacques Vabre werd voor het eerst gevaren in 1993 en is de langste van alle trans-Atlantische zeiltochten (5400 zeemijl). Tijdens deze doublehanded zeilrace wordt de Atlantische Oceaan overgestoken zonder tussenstop en zonder assistentie. Hij wordt elke twee jaar georganiseerd en is open voor vier verschillende klassen zeilboten.

De start is in Le Havre, Frankrijk en de deelnemers komen enkele weken later aan in Itajai, Brazilië. Er zal ongeveer 27 tot 30 dagen non-stop gezeild worden. De Transat Jacques Vabre is een echte uitdaging voor de zeilers omdat ze de zogenaamde equatoriale stiltegordel (Doldrums) moeten doorkruisen, een zone zonder wind die ervaren zeilers goed kennen (en vrezen).

www.transat-jacques-vabre.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: