Geheim wapen van Oracle Team USA onthuld

Geheim wapen van Oracle Team USAOracle Team USA heeft onlangs technische plannen en foto's van hun daggerboard controlesysteem vrijgegeven. Stuurman Jimmy Spithill had onder meer bedieningsknoppen op zijn stuurwiel om de hoek van de daggerboards naar voor of achteren te wijzigen in stappen van 0,5°. Op die manier had Spithill veel meer controle over het hydrofoilen.

Het heeft enige tijd geduurd maar we krijgen langzaam toegang tot de geheimen die Oracle Team USA de America's Cup deed winnen. Voor mij en vele anderen was het de grootste comeback die we ooit in de zeilsport hebben meegemaakt.

Daggerboard controlesysteemDaggerboard controlesysteem

De puzzel wordt langzaam uitgerafeld en we realiseren ons dat er heel wat technisch vernuft en veel werk achter zat achter het verbeteren van hun AC72 catamaran.

Daggerboard controlesysteem schemaDaggerboard controlesysteem schema

Cupexperience.com schreef er een goed bericht over op haar blog. Een must om te lezen tijdens de donkere herfstdagen.

www.cupexperience.com/blog/2013/11/ac72-foil-control-system

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: