Maxi zeiljachten tonen hun spierballen tijdens de Solas Big Boat Challenge

Wild Oats IXSolas Big Boat Challenge: 14 boten nemen het tegen elkaar op, waaronder drie 100 voeters, twee Volvo 70's, een TP52 en nog andere grootheden in een race rond een parcourtje in Sydney Harbour. Niet alle grote jongens waren aanwezig, maar de belangrijkste konden hun spierballen al eens laten zien. Of ze het achterste van hun tong lieten zien zullen we pas tijdens de Rolex Sydney Hobart zien. Anyway, Wild Oats IX won de line honours en de TP52 Shogun V claimt de handicap.

R1 ontploft tegen 23kn!
Perpetual Loyal (je weet wel ex Speedboat) had tijdens de start tegenover Wild Oats XI het beste beentje voor, maar tijdens het iets ruimere rak hebben ze de North Sails R1 (vroeger code 0) opgeblazen in de net iets te sterke vlagen voor dat zeil. De boot liep op dat moment tussen de 22 en de 25 knopen bootsnelheid. Net op dit moment kon Wild Oats IX die hun gewone genua uitgeschoot hadden, en met hun vervang mast zeilden, van een 2de plek naar een eerste klimmen en naar de overwinning varen.

De winnaar van de dag is...
Ietsje verder in de race hadden de net iets kleinere boten het meer naar hun zin in de sterke wind. De TP52 Shogun V van Rob Hanna bleek net iets te sterk voor de spik splinter nieuwe Carkeek 60 Ichi Ban van Matt Allen. Matt heeft de boot nog maar net en de crew zit nog in de learning curve wat een nieuwe boot met zich mee brengt. Shogun V wint op handicap en Ichi Ban wordt 2de.

“We were getting faster and faster as we adjusted the trim today,” Zei Allen na de race. “What we need to do now for Hobart is get all the systems working well and learn how to trim the boat to get the best out of her.”

Maar wie steelt er de show?
Maar de boot die écht de show stale was niet één van de 3 honderd voeters of de één of ander TP, neen, het was de Volvo 70 Black Jack (ex Telefonica) van Peter Harburg. Black Jack leidde de 3 honderd voeters om de eerste 2 merktekens. Peter: “We were thrilled, I couldn’t believe we led for the first two marks.”

Black Jack (Volvo 70)Black Jack (Volvo 70)

ON Course Side
Het was een teleurstellende dag voor de 3de honderd voeter Wild Thing van Grant Wharrington. Het moet gezegd worden dat eigenlijk Wild Thing de start won, maaaar..., voordat het start signaal gegeven was! En naar het schijnt mag dat niet volgens de wedstrijd reglementen. Soit, Wild Thing moest terug draaien, en opnieuw starten. Uiteindelijk kwamen ze nog als 4 de over de lijn voor de Volvo 70 Giacomo (ex Groupama) van de Nieuw Zeelander Jim Delegat.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: