RS500 klasse in de lift en klaar voor 2014

RS500Het high-performance zeilen zit in de lift. En de RS500 klasse lift misschien wel het snelste! In de afgelopen weken heeft het watersportverbond z’n plannen gepresenteerd met betrekking tot het coachen en opleiden van toptalent in de high-performance klassen om zo de stap naar de Olympische skiffs mogelijk te maken en Nederland naar Olympische medailles te brengen.

De RS500 klasse is erg blij met de aandacht voor deze moderne boten, die met grote sportiviteit de zeilsport een nieuwe boost geven. De RS500 klasse ziet zichzelf stabiel groeien sinds de oprichting in 2010.

De RS500 klasse richt zich vooral op de zeilers die competitief willen zeilen met een zeer hoge ‘fun-factor’. Geïnspireerd door zeilers zoals Team Bekkering/Blom (Nederlands Kampioen RS500 2012 en huidig Delta Lloyd FX-team), Marit Bouwmeester/Blom (13e op het WK RS500 2011) die keer op keer met big smiles van het water afkwamen en ook Dorian van Rijsselberghe met z’n eigen wijze van topsport beleven waarbij fun de belangrijkste drijfveer is, heeft de RS500 z’n plannen voor toekomst (2014-2015) vorm gegeven.

Trainingen, wedstrijden en ‘socials’
Het programma van de RS500 is gevarieerd en gericht op een combinatie van competitie en gezamenlijke ontwikkeling. Het jaarprogramma bevat trainingen en een mooi aantal wedstrijden in binnen en buitenland. De klasse staat inmiddels internationaal bekend om z’n goeie socials, zoals de jaarlijks terugkerende Dutch Party en spontane gezamenlijke Bring-Your-Own-Food-BBQ’s.

Voor 2014 staat er een prachtig programma klaar.

Nationaal:
In het voorjaar organiseert de klasse een 6-tal trainingen in het weekend. In deze trainingen wordt er op niveau getraind en kennis / ervaring uitgewisseld om de vloot voor te bereiden op het nieuwe wedstrijdseizoen. Vervolgens zullen er verdeeld over het gehele land, wedstrijden gevaren worden. Events zoals het Multi Skiff Event in Muiderzand, Kleine Sneekweek, Benelux Kampioenschappen (Scharendijke) en de fameuze Open Dutch Skiff Trophy (Bruinisse) staan sowieso op de agenda. Een Nederlands Kampioenschap RS500 met +/- 40 verwachte deelnemers staat gepland voor eind september.

Internationaal:
Internationaal heeft de klasse vijf top evenementen gepland. De belangrijkste is uiteraard de World Championships in Loctudy, France (vlakbij Carnac) 5-9 Augustus. Hier zullen rond de 90 deelnemers meedoen uit ca. 10 landen en 2 continenten. Het weerzien met de internationale vrienden, het gezamenlijk optrekken in de avonden maken dit event speciaal en een ieder vindt de ruimte om zich thuis te voelen in deze internationale klasse waarbij fair en competitief zeilen samengaan. Op dit moment wordt er hard gewerkt om het World Championship RS500 in 2015 naar Nederland te halen.

Bereikbaar en betrouwbaar
De RS 500 is ontworpen als zeer snelle en attractieve betaalbare eenheidsklasse. Waarschijnlijk de boot met de beste performance per euro. De grote gennaker en trapeze maken de boot aantrekkelijk en snel. De aanvangstabiliteit zorgt voor een comfortabel gevoel.

De klasse richt zich op de breedtesport en is daarmee aantrekkelijk voor een breed publiek. De klasse kent dan ook een mix van jeugdzeilers (16+), studenten en (jong) volwassenen waarmee er bij ieder evenement weer een stabiel niveau van wedstrijdzeilen aanwezig is. Het ‘probleem’ waar veel vergelijkbare klassen tegen aanlopen is dat de jongere zeilers na twee seizoenen afhaken omdat ze gaan studeren of andere prioriteiten krijgen. Door de goede mix van studenten, (net-)afgestudeerden en (jong)volwassene blijft de klasse levendig en is er een stabiele groei ontstaan.

Klasseboot en verenigingsboten
Geïnteresseerden kunnen altijd een aanvraag doen om met een evenement mee te doen in de RS500 klassenboot. Deze boot is speciaal voor een ieder die wil weten of de RS500 ook iets voor hen kan zijn. Daarnaast zijn er verenigingen in Nederland die een of meerdere RS500’s in het bezit hebben. Voorbeelden zijn WVA Vinkeveen en Studenten Zeilvereniging Blauwe Schuit in Leiden. Leden kunnen hier gebruik maken van de boot voor training en wedstrijddoeleinden.

Algemene RS500 vergadering en Presentatie plannen 2014/2015
Geïnteresseerd geraakt? Op zondag 19 januari presenteren we onze 2014/2015-plannen aan alle leden en geïnteresseerden. Dit vindt vanaf 15:00 plaats bij WVA Vinkeveen, WVA-Clubschip “De Schuit”: Baambrugse Zuwe 143F (Gelegen aan Zandeiland 4, ingang eiland: tegenover No.194)

Aanmelden voor de vergadering via info@rs500.nl

Tekst: Nick van Alphen / Voorzitter Nederlandse RS500 Klassenorganisatie

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: