Tom Bushell wint 's werelds beste en slechtste mediabaan

Tom BushellDe ervaren, multimediale sportpresentator Tom Bushell strijkt de eerste 'onboard reporter' positie voor de Volvo Ocean Race 2014-15 op. De 31-jarige Engelsman kwam uit de lange lijst van gegadigden naar boven drijven. Hij zal aan boord van Abu Dhabi Ocean Racing één van 's werelds zwaarste mediaopdrachten in de sport volbrengen. Dat kondigde het team op maandag 16 december 2013 in Abu Dhabi aan.

Afgelopen januari lanceerde de raceorganisatie een social media campagne om getalenteerde media professionals te vinden voor de verslaggeverrol op elk jacht uit de vloot. Ondanks de omschrijving als 'de beste en slechtste mediabaan in de wereld', stroomden bij het hoofdkantoor in Alicante meer dan 2.000 mondiale sollicitaties binnen.

Rick Deppe managet voor de Volvo Ocean Race het onboard reporter (OBR) project. Hij stelde voor elk reeds aangekondigd team een korte lijst van potentiële kandidaten op. Na een serie van testen aan de wal en op zee viel de keuze van Abu Dhabi Ocean Racing met schipper Ian Walker op Bushell.

'Er zijn wereldwijd niet veel journalistieke jobs waarbij je zelf met de jongens aan het evenement meedoet. Die is één van de weinige, zo niet de enige in de sportwereld", aldus Bushell.

'Als je voetbal verslaat, kun je een speler boos zien worden als hij een bal mist, maar je beleeft het niet echt met hem. Dat is precies de uitdaging en sleutel van deze baan bij de Volvo Ocean Racing en Abu Dhabi Ocean Racing. Je leeft met de zeilers."

'Ik ben bijzonder blij om deel uit te maken van de race. Ik kijk uit naar de goede tijden en ik zekere zin ook naar de tranen."

Van tv-scherm naar open zee
Bushell zegt zijn prestigieuze baan als hoofd van de sport bij het Arabian Radio Network vaarwel om vanaf februari 2014 in zijn nieuwe rol van onboard reporter te beginnen. Hij beschikt over indrukwekkende referenties in de mediawereld en is tevens het sportgezicht van de regionale City 7 TV station.

De in Dubai gevestigde Bushell begint in februari met het volle trainingsprogramma voor de twaalfde editie van de negen maanden durende, 39.379 mijl lange zeilmarathon rond de wereld. Het startschot klinkt op 4 oktober in Alicante.

'We zijn ervan overtuigd dat Tom over de juiste vaardigheden en persoonlijkheid beschikt voor deze veeleisende rol", zei Volvo Ocean Race communicatiedirecteur Jon Bramley.

'Het is alsof je een oorlogscorrespondent bent zonder kans om de vuurlinie te ontvluchten totdat je het droge land bereikt. Daarom spraken wij over de beste en slechtste mediabaan in de wereld, maar wat een opdracht is dit!"

Het hele verhaal vertellen

De OBRs zijn uitgedaagd om de rest van de wereld te laten zien hoe het leven aan boord van de Volvo Ocean 65 er daadwerkelijk aan toegaat. Hoe de mannen en vrouwen die de boten bemannen zulke ongelofelijke prestaties kunnen leveren onder levensbedreigende condities. Dag in, dag uit en dat negen maanden lang.

"Deze zeilers hadden in het verleden de neiging om hun zeemanschap te laten spreken. Nu willen we onder hun huid kruipen en over hun twijfels, angsten, tegenslagen alsmede momenten van euforie communiceren", voegt Bamley eraan toe.

'We willen ze als echte, feilbare mensen zien, die iets doen dat jarenlange ervaring en talent vereist. Om het volledige verhaal van hun leven aan boord van de krappe 65-voet oceaan racemachines te kunnen vertellen, hebben we vakkundige media professionals nodig."

Breder publiek
Elke onboard reporter zal dagelijkse video, audio, fotografische en tekstuele updates leveren. Die moeten de race helpen om naast het traditionele kernpubliek een uitgebreide fanbasis op te bouwen, met gebruik van televisie, digitale, social media, radio, kranten en magazines. Ze mogen geenszins helpen bij het zeilen van de boot.

In de afgelopen twee edities hadden alle teams een mediaman aan boord, maar na de race van 2011-12 is besloten om de kwalificatiestandaard te verhogen. Op die manier gaan bewezen professionals aan de slag als OBR.

Tot nog toe zijn vier teams aangekondigd voor de Volvo Ocean Race 2014-15: Abu Dhabi Ocean Racing, Team SCA, Dongfeng Race Team en Team Brunel.

Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: