Conny van Rietschoten overleden

Conny van RietschotenFlying Dutchman Conny van Rietschoten, de enige schipper die de Volvo Ocean Race twee keer won, is dinsdag 17 december na een beroerte overleden. Van Rietschoten werd 87 jaar. De Volvo Ocean Race familie neemt afscheid van een icoon en degene wiens heroïsche verhalen nog lang herinnerd zullen worden.

Van Rietschoten werd geboren op 23 maart 1926 in Rotterdam. Hij bouwde eerst zijn fortuin op met het familiebedrijf Van Rietschoten & Houwens, een technische onderneming, voordat hij op zoek ging naar een nieuwe uitdaging.

De succesvolle zakenman vond die uitdaging in de tweede editie van de Whitbread. Als schipper van de Flyer I versloeg hij in 1977-1978 zijn grootste rivaal Kings Legend op gecorrigeerde tijd.

Flyer I tijdens de Whitbread Round the World Yacht Race in 1977/8: Flyer I tijdens de Whitbread Round the World Yacht Race in 1977/8:

Hij keerde terug in 1981-1982 en won opnieuw overall met de Flyer II, na een bloedstollende nek-aan-nek race tegen de Nieuw-Zeelandse tegenstander Ceramco.

Van Rietschoten is nog steeds de enige schipper die twee edities van de race op zijn naam schreef. Een record dat tot op de dag van vandaag staat. Bovendien is Van Rietschoten de eerste schipper die zowel op line honours als gecorrigeerde tijd won. Hij is tevens de enige Nederlandse schipper die de race heeft gewonnen.

Flyer II tijdens de Whitbread Round the World Race in 1981-82 Flyer II tijdens de Whitbread Round the World Race in 1981-82

TeamBrunel schipper Bouwe Bekking
Volgens Volvo Ocean Race veteraan en schipper van de Nederlandse deelnemer TeamBrunel in de komende editie 2014-2015 Bouwe Bekking hebben de successen van Conny Van Rietschoten ertoe bijgedragen dat niet alleen Nederlandse zeilers, maar ook het grote publiek de Volvo Ocean Race heeft leren kennen. 'Conny heeft door middel van zijn prachtige documentaires iedereen kunnen laten zien dat oceaanzeilen meer dan alleen topsport is: teamwork, ontberingen, uithoudingsvermogen, natuurkrachten en sportiviteit zijn dagelijks aan de orde.'

'Ik weet niet hoeveel keren ik de Flyer video's heb bekeken. Maar daar is mijn droom en het doel ontstaan om een keer rond de wereld te zeilen in deze fantastische race. Zijn overwinningen hebben er ook toe geleid dat bijna in elke editie van race er een Nederlands team aan de start is verschenen. De race was in Conny's hart. Kort na de bekendmaking dat TeamBrunel aan de komende Volvo Ocean Race zou deelnemen, ontvingen we een sms van hem. Dank aan de Flying Dutchman die zo'n gigantische inspiratiebron is geweest, niet alleen voor mij, maar ook voor vele anderen. Vaarwel Conny.'

Professionaliteit
Maar het zijn niet alleen zijn overwinningen die de Flying Dutchman tot een ware legende van de Volvo Ocean Race maakt. Zijn nauwgezette stijl bracht het evenement - en de zeilsport - naar een nieuw tijdperk van professionaliteit.

Voor de tweede campagne op de Flyer II rekruteerde de visionaire Van Rietschoten professionals uit de hele wereld, in plaats van met amateurs te zeilen. Hij nam opkomende sterren als de Nieuw-Zeelandse Grant Dalton en Joey Allen aan boord.

Opnieuw toonde de toen 55-jarige Van Rietschoten zich een sterke concurrent. In feite zeer sterk: ondanks dat hij midden op de Zuidelijke Oceaan een hartaanval kreeg, bezwoer de schipper zijn bemanning dit geheim te houden. Hij wilde zelfs niet dat de meezeilende arts advies zou vragen aan een cardioloog op het concurrerende jacht Ceramco.
'De Nieuw-Zeelanders ademden in onze nek,' zei hij. 'Als ze hadden geweten dat ik een gezondheidsprobleem had, dan zouden ze hun boot nog harder hebben gepusht.'

'De dichtstbijzijnde haven was tien dagen weg en de kritieke fase is altijd de eerste 24-36 uur. Als je op zee sterft, krijg je een zeemansgraf. Misschien zou die Ceramco bemanning mij dan voorbij hebben zien drijven.'

'Ik was vastbesloten dat dat het enige zou zijn dat ze van de Flyer hierover zouden zien of horen!'

Dertig jaar later is een groot man heengegaan, met achterlating van een grote nalatenschap. Sinds de jaren tachtig wordt elk jaar de Conny van Rietschoten Trophy uitgereikt aan de beste Nederlandse wedstrijdzeiler. Volvo Ocean Race veteraan en America's Cup winnaar Simeon Tienpont won deze in 2013.

'Nederland is dol op de race en dat komt allemaal door Van Rietschoten', vertelt Tienpont. 'Hij bracht het evenement naar een geheel nieuw niveau. Zijn campagnes hebben een effect gehad op de groei naar een professionele sport.'

Bekijk ook de video: Minuut stilte voor Conny van Rietschoten

Tekst: Diana Bogaards
Foto: Onne van der Wal/PPL

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: