Benoit Marie wint de Mini Transat (proto)

Benoit Marie wint de Mini TransatAchttien dagen en dertien uur doet Benoit Marie over het traject van Sada naar Point-à-Pitre. Zijn gemiddelde snelheid bedraagt 8,25 knopen. Zondagavond om 17u , 46 min en 5 sec gaat de Benoitmarie.com over de finish. Op het moment dat Benoit de baai van Pointe-à-Pitre binnenvaart en een boot vol toeschouwers hem toeroept dat nog niemand de finish lijn gepasseerd is, realiseert de zeiler zich dat hij eerst ligt. Wanneer Benoit voet aan wal zet is hij nog altijd compleet verrast over zijn eigen prestatie.

De Portugese kust:
Zijn eerste woorden getuigen van een zware wedstrijd: “Vooral het lange wachten aan het begin van de race was demotiverend. Vanaf Sada wisten we allemaal dat ons zwaar weer te wachten ging staan. De harde wind zorgde niet alleen voor hoofdbrekers, ook het materiaal kreeg het hard te verduren. De eerste nacht moest er al zeil geminderd worden. Ik koos voor goed zeemanschap en forceerde mezelf om de bootsnelheid te verminderen tot een gemiddelde snelheid van 12 knopen om een gedwongen pitstop in Lanzarote vermijden. Niettegenstaande dat moest ik het grootzeil verschillende keren herstellen en had ik roerschade.”

De wedstrijd
"Drie dagen lang had ik geen idee van mijn positie. Ik wist echter dat mijn ligging niet slecht kon zijn. De boot was snel gezien de omstandigheden en ik koos niet voor het comfortabelste maar wel voor het meest voordelige traject.”

Het algemene beeld van deze Mini Transat
"Van de 3700 mijl van de Mini Transat, heb ik slechts 3 mijl aan de wind gevaren en dat was de baai van Sada uit. Al de rest was met de wind mee en dat is echt magisch.

Dit is de eerste overwinning van Benoît Marie in een single handed oceaan race. In twee jaar tijd ontwikkelde hij zich van buitenstaander naar topper. Benoît Marie laat met deze prestatie zien dat hij zijn plaats in de grote competities verdient.

www.minitransat.fr

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: