Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2013: let the game begin (video)

Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2013De Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2013 is gestart. De laatste weerberichten spreken over "een grote boten wedstrijd. In de Cruising Yacht Club of Australia (CYCA) kregen de crews te horen van Andrew Treloar (de locale Fritz Buyl zeg maar), dat er zaterdag nacht 50 knopen wind op het menu zal staan met golven van 6 meter hoog met uitschieters tot 10 meter! Wie dan in Bass Strait zit..., ai ai ai.

Stormzeilen zullen deze keer niet helemaal onderaan worden weggestoken. Dit wordt zeker een Rolex Sydney Hobart Yacht Race voor in de geschiedenis boeken.

Schuilen of winnen?
De Super maxi's denken dat ze de klus in 2 dagen kunnen klaren en dus het ergste van de storm kunnen vermijden. Voor de jachten van rond de 50ft en groter zal het ofwel een postkaart ride naar Hobart worden, ofwel gaan schuilen aan de lijzijde van Tasmanië voor de gevreesde Zuidwester in deze Roaring Forties.

Golven van 10 meter hoog
Andrew Treloar: “Starting off they’ll be beating into the wind around 10 to 15 knots from the south-west, then they’ll pick up a tailwind down the coast”. “For those getting through Bass Strait later on Saturday, it’s going to be quite windy down there, we’re looking at gale, and quite big waves as they’re crossing. “Once they get into the lee of Tasmania they should get some shelter.
“But they need to look out for the southern edge of Tasmania and Storm Bay; the topography there can funnel the wind, and it’ll be strong down there by the time the majority of the fleet arrives.

“We’re going to win!
Het weerbericht kon niet beter voor stuurman David Witt (Ragamuffin 100). Hij sprak de woorden: “We’re going to win! “We’ve just spent all year working on the boat developing it for these exact conditions, so we’ve just gotten lucky. “If Wild Oats is ever going to be beaten, this is the year.

Next sked
Op de website van de Rolex Sydney Hobart Race zelf kan je onder de klok een rood kadertje zien staan met 'next sked'. Als je timing goed zit moet je dat maar eens aanklikken en beluisteren. Zeker ergens rond vrijdag avond (zaterdag voor hen).

We volgen het voor alle ClubRacer lezers in ieder geval verder op en houden u op de hoogte.

http://rolexsydneyhobart.com/

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: