Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2013 and the winner is...

Eigenlijk zijn er verschillende winnaars die wel kunnen tellen, je hebt de boot die met de Tattersall's cup naar huis gaat, zijnde de eigenlijke IRC overall winnaar. Je hebt de boot die met de line honours gaat lopen (ondertussen weten we allemaal wel wie dat is). We hebben de ORC winnaar en de PHS winnaar. En is iedereen ook niet een winnaar die de finish bereikt?

IRC
Negen maanden geleden kwam ene zekere Daryl Hodgkinson thuis en zei tegen zijn vrouw: Honing (want de Aussie's noemen hun vrouw blijkbaar Honing?), ik ga een boot kopen waarvan ik denk dat ze een echte kans maakt om de Hobart te winnen! Een cadeau voor zichzelf op zijn 65ste. En wat blijkt? De grote winnaar in IRC is de Coockson 50 Victoire van die zelfde Daryl Hodgkinson. De vorige eigenaar Chris Bull zeilde in het verleden al niet slecht met de boot (toen Jazz genaamd, en werd 2de in 2010 en 4de in 2011). Daryl bekeek dit jaar als een investering jaar om dan volgend jaar of binnen 2 jaar te scoren. Maar dat liep nu net even anders..., zeg maar beter!

Daryl: it's an amazing achievement and the people you gather around you; you believe in them and they believe in you. It's also having the right equipment. Crossing the line in one piece: "we did have a rather nasty Chinese gybe. I had a personal taste of the water."

2de wordt de Elliot 44CR Veloce van Phil Simpfendorfer voor de Rogers 46 Celestial van Sam Haynes (Celestial is de oude Shogun van Rob Hannah by the way).

ORC
Niet alleen in IRC zien we Victoire op de eerste plek staan, maar ook in ORC slaagt Daryl Hodgkinson erin om met het goud te gaan lopen.

Daryl: "We race within our means, but I never do anything that would compromise the boat. Some think it's probably alright, we will repair that next year, but we don't do that. When you come to a Hobart you want it perfect! Een wijze les Daryl!

Ook Sam Haynes vinden we wederom terug in de top 3 met zijn Celestial op een knappe 2de plek voor de Duitse Varuna van Jens Kellinghusen met de Spaanse navigator Guillermo Altadil aan boord. Varuna gaat trouwens naar huis met winst in haar klasse IRC1

De line Honours
Die zijn uiteraard voor de Reichel Puch 100 Wild Oats XI van Robert Oatley. Even leek het alsof Perpetual Loyal de snelste boot op de baan zou zijn, maar in de windstilte van Bass Strait was het WO die net ietsje sneller in de nieuwe wind terecht kwam. De Juan K 100 geboren onder de naam Speedboat had wat minder geluk... Hoewel ik van één van de jongens aan boord weet dat ze een maximum speed van 35kn hebben gevaren, kon dit niet helpen om de verloren tijd terug in te halen. Op de 3de plek staat de 3de honderd voeter Ragamuffin 100 van Syd Fisher welke zijn 45ste Hobart vaarde. Respect Syd!

Battle of the Volvo 70's
De 2 Volvo's Black Jack en Giacomo worden respectievelijk 4de en 6de. Even zag het er naar uit dat de Nieuw Zeelandse Volvo Giacomo de Australische te snel af zou zijn toen het grootzeil van Black Jack volledig aan flarden ging en de splinters carbon door de heftige stormwinden alle richtingen uitvlogen. Maar de crew van Black Jack gaf niet op en eindigde

Mark Bradford (Black Jack): “Peter Elkington put up a fractional zero, I guess he wanted to get to the bar quickly, and push ahead. “But then we got lucky when we got to Tasman Light, everyone else was in a world of hurt and we were already set up for the gusts.”

Het dream team van Beau Geste liet een beetje te wensen over vond ik. We hadden veel verwacht van deze boot en ze bleven wel in de buurt van de grote jongens, ze eindigde tussen de Volvo's op een 5de plek over de lijn en een 7de plek in IRC0.

10 opgaven
Uiteindelijk gaven er 10 boten op, wat eigenlijk best mee valt voor de condities die de teams hebben mee gemaakt (op De Ker 46 Patrice hebben ze bv 63kn gemeten!). En tussen de lijnen door heb ik gelezen dat er op de meeste boten niet zo veel gegeten is geweest als dat er eten aan boord was. Maar dit relatief lage aantal laat toch blijken dat teams beter en beter voorbereid zijn om zulke condities aan te gaan.

70ste editie in 2014
Volgend jaar zal de 70ste editie van deze Rolex Sydney Hobart Race plaatsvinden. Ik ben benieuwd of we dan wel een Nederlandse of Belgische boot in de deelnemerslijst gaan terug vinden?

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: