Breskens Sailing Weekend volgt het beleid inzake dubbel scoren in IRC en ORC

Breskens Sailing WeekendNa 5 jaren enkel IRC gemeten jachten, op een aparte baan naast de CR klassen, op de Westerschelde competitief te hebben laten varen, terwijl in de rest van Nederland overal nog voor ORC Club ingeschreven kon worden, volgt het Breskens Sailing Weekend nu ook het dit jaar ingevoerde beleid van de klassenorganisatie voor zeegaande kajuitzeiljachten, de Noordzee Club.

En wat houdt dat beleid dan wel in?
Nou gewoon: dubbel scoren, zoals ze bij de Goofies al jaren doen.
IRC en ORC gemeten jachten starten op dezelfde tijd, op dezelfde startlijn en varen dezelfde baan maar met een aparte uitslag IRC en ORC al naar gelang de meetbrief van de boot. Heeft de boot zowel een IRC als een ORC meetbrief dan komt hij in beide uitslagen voor. En is de boot dan eerste in beide uitslagen dan kunnen ze aan boord echt en terecht zeggen dat ze de beste van de vloot zijn.

Om dubbel te kunnen scoren moeten de rating grenzen wel zo liggen dat een boot in IRC 1 ook in ORC 1 valt, zo ook voor IRC 2 en ORC 2 en voor IRC 3 en ORC 3 en 4 tezamen. Met de door de Noordzee Club opnieuw vastgestelde klassengrenzen hopen we dat zo te ondervangen. Zie ook het artikel in Clubracer van 2 december.
Voorkomende grensproblemen kunnen door de eigenaar in overleg met het wedstrijdcomité worden opgelost.

Om dubbel te kunnen scoren moet de boot voldoen aan zowel de IRC als de ORC meetbrief. Echter indien de configuratie niet gelijk is dan mag een boot met een grote ORC genua en een kleine IRC genua alleen deze laatste gebruiken. Het is aan te bevelen om de boot onder IRC te optimaliseren en daarmee een ORC meetbrief aan te vragen, daar optimalisatie onder ORC minder zoden aan de dijk zet.

Let wel dubbel scoren wil niet zeggen dubbel inschrijfgeld. Dus indien 2 meetbrieven dan blijft het gewoon enkel inschrijfgeld.

Het BSW comité hoopt het lange weekend zo voor meer op zee wedstrijd zeilende jachten met hun bemanningen open te stellen. En hoe meer zielen hoe meer vreugd, ook ’s avonds aan de wal.

Tijdens het BSW blijft zoals voorgaande jaren het Open Nederlands Kampioenschap IRC (ONK IRC) gezeild worden .

Ook CR is weer van de partij
Het is in Breskens niet alleen IRC en ORC Club. Verre van dat. Natuurlijk staat het BSW ook weer open voor de CR klassen. Op de voor hen aparte banen rond de hydrografische boeien en de banken van de Westerschelde zal hun eigen wedstrijdcomité zorgen voor 2 enerverende en spannende wedstrijden per dag, dus 6 in totaal.
In Breskens zullen ook de zomeravondwedstrijden onder de CR handicap worden gevaren evenals de nieuw in het leven geroepen zaterdagmiddagwedstrijden Schelde mond 1 en 2 in de voorjaarsmaanden mei en juni. Dus gelegenheid genoeg om vast te oefenen op de Westerschelde voor het BSW.
Daarover later meer. De winter is tenslotte nog lang.

Het Breskens Sailing Weekend wordt ook in 2014 weer gehouden op het laatste weekend van augustus, vriidag 29, zaterdag 30 en zondag 31 augustus.

Tekst: Roy van Aller
Foto: Anusjka Martens
www.breskenssailing.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: