Batavia Sailing Center gaat door met trainingsprogramma's voor gemotiveerde zeilers

Batavia Sailing CenterHet Batavia Sailing Center Zeilteam is na een seizoen uitgegroeid tot een allround trainingscentrum voor zeilers met ambitie. Inmiddels wordt er ook getraind door zeilers uit de 470-klasse, 29-ers en 49-ers. Hoofdcoach Stefan de Vries is tevreden over wat er is bereikt en weet ook wat er volgend jaar beter kan. Hij kijkt dan ook tevreden terug op het eerste jaar van zijn talententeam. De opleidingsstructuur, waarin zeilers de kans kregen te trainen onder leiding van een gelouterde professional, wordt in 2014 zelfs uitgebreid.

Op dit moment wordt er in Lelystad hard gewerkt aan het samenstellen van het programma voor 2014. Natuurlijk worden daar de dit jaar opgedane ervaringen in verwerkt. Een van de lessen uit het programma van dit jaar is dat talent een nogal betrekkelijk begrip is. Plezier in het zeilen, de wil om beter te worden en ook de bereidheid bij zeilers en hun ouders iets extra's te doen, zijn veruit de belangrijkste redenen waarom zeilers grote stappen kunnen maken in hun ontwikkeling.

De Vries: “Als je kijkt naar de jongste Optimist zeilers, zie je dat aanvankelijk ze zonder wedstrijdervaring startten en nu bij selectiewedstrijden bovenin meedraaien. Er zitten een paar pareltjes tussen, maar je weet nooit of ze het niveau ook mentaal aankunnen. Vaak komen zeilers met minder talent, maar met meer doorzettingsvermogen verder.“

Naast de beginners is er de wedstrijdgroep waarvan er al zeilers zijn doorgegroeid naar het nationale talentenplan.

De Vries: "Internationaal scoort Nederland altijd erg goed bij WK’s in de Optimist, dus als we op dat niveau zeilers kunnen afleveren doen we het goed. Volgend jaar willen we overigens nog een groep tussen de beginners en de wedstrijdgroep in opzetten. Dan kunnen de Opti´s op elk niveau meetrainen."

In de Laserklasse heeft de ploeg een fantastisch jaar achter de rug, want er stromen weer enkele jonge zeilers door naar de Nationale Topzeilacademie. Maar ook veteraan Michiel Pals sloot zich bij de talentenploeg aan. Pals: “Je verwacht misschien geen kerel van 52 in een talentenploeg, maar ik wil net als de jeugd beter worden. Ik ben nu een paar keer tweede geworden op het WK Masters in de Laser en ik baal van die eeuwige tweede plek.
De laatste keer heb ik op een typisch Duitse manier van een Duitser verloren, in de laatste minuut, daar word ik nog wel eens ’s nachts wakker van. Ik heb me voorgenomen de volgende WK eerste te worden en dus om extra te trainen. Zeilen kunnen we in de ploeg allemaal, dus je bent alleen maar met details bezig. En Stefan de Vries is een geweldige professionele trainer.”

De Vries op zijn beurt: “Zeilen is een ervaringssport. Michiel heeft die ervaring en de bijbehorende mentale hardheid op het water. Dat respecteren de jongeren en ze leren van zijn geweldige mentaliteit. Op zijn beurt leert Michiel weer van de creativiteit en de souplesse van de jeugd. Een win-win situatie.”

Na één jaar is de Vries bevestigd in zijn professionele aanpak. Toch vindt hij het tempo waarmee de groepen groeien te laag.

“We hebben ingezet met een zwaar programma en we hebben veel geleerd, bijvoorbeeld dat je niet alleen moet inzetten op talent en topzeilers. De breedte is veel belangrijker. Dus starten we ook trainingen voor clubzeilers. Als je de breedte hebt, komen de topzeilers vanzelf boven drijven.”

Voor zowel het Optimisten als het Laser team is er in 2014 nog voldoende plek voor zeilers die een stevig opleidingsprogramma willen volgen. Het is wel raadzaam daar tijdig voor aan te melden. Ook zeilers uit andere klassen en klassen-organisaties zijn van harte welkom voor speciale trainingsprogramma bij het Batavia Sailing Center.

Foto © Natasja Kalsbeek / BSC

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: