So What, Figaro en Triple P winnen Albatroscup - de laatste IJspegel van 2013

IJspegel RaceOp 5 december wordt Nederland geteisterd door een zware storm gepaard gaand met springtij en daardoor extreem hoog water. De steigers in Scheveningen liggen hoog boven de kade en aan boord komen van je schip is alleen mogelijk met een bootje. Op zondag is de wind wat gaan liggen en blaast nog tussen de 20 en 26 knopen ui Z-ZW. Het waterpeil is weer genormaliseerd en de steigers zijn weer bereikbaar. Wat staat er nog een mooie IJspegel Race in de weg.

Op deze zondag hebben we hoog bezoek van Edith van de Panther en Jan van de Esxcape. Zij versterken ons team om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Edith doet de tijd en stuurt de vlaggenisten aan. Jan zorgt voor het vlaggenwerk.

Bij het naar buiten varen van de haven krijgt de Albatros praktisch geen buiswater over. Dat was de vorige keren andere koek. Toen doken we de ene golf na de andere in en kwamen er bakken water over de bak zetten. En zo zetten we koers naar 1,7 nm N-NW van de haveningang om daar het anker erin te gooien.

De eerste start is om half 12. Voor die tijd wordt er na enige discussie besloten dat de Dual Handed boten, baan 12 gaan varen. Met deze baan die ongeveer 20 graden naast het in de windse rak ligt komt er waarschijnlijk nog wel wat kruiswerk aan te pas.

Doordat stroom en wind tegen elkaar in komen te staan gaat de Albatros steeds meer dwars op de wind liggen. De startlijn ligt dan niet meer precies dwars op het startschip. Voor de start zien we de voordekker van de Redan met arm omhoog over de startlijn gaan. Meer dan twee lengtes over de lijn gaat de arm naar beneden. Waren ze de startlijn aan het uitproberen? Vlak voor het startsein gaat Redan er over heen, valt weer wat terug en gaat er dan vol overheen samen met de Flyng Dolphin. Griel laat zich ook meetrekken maar valt nog net op tijd terug onder de lijn. Een X-vlag voor Redan en Flying Dolphin. Ze komen beide terug en zo vertrekt iedereen reglementair naar de bovenboei.

Om 11.35 uur is er een keurige start van de Uniformklasse en om 11.40 uur beginnen de Dual Handed boten aan hun middellange afstand wedstrijd langs de kust van Scheveningen.

Dan zien we de eerste spi-tjes aan de horizon verschijnen. Breed uitwaaierend komen de boten van de Tangoklasse naar beneden zetten. Voorop gaat de Triple P samen met de Griel. IJsvogel maakt een diepe klap naar zee. Antares kiest voor de kust. Redan zit nog voor de IJsvogel bij de boei, dan komt de Antares, Rosetta en Flying Dolphin. Iluka, zonder spi, sluit de gelederen. Bij de tweede ronde gaat Triple P nog steeds fier voorop, gevolgd door de Griel. Redan komt dichterbij. IJsvogel kiest weer voor de zee en Antares voor de kust. Over verschillende boegen komt een ieder naar beneden. Antares heeft wat problemen met de spi en Rosetta schiet boei 3 voorbij. Op naar de derde ronde. Tenslotte wint Triple P in tijd, gevolgd door de Griel met Redan op de hielen. In gecorrigeerde tijd wordt Triple P eerste.

Bij de Uniformklasse komt Lucifer met rode spi fier voorop naar beneden zetten. Happy uitgeboomd als tweede. Bij de boei is Happy toch het eerste, was het niet zo dat er iets fout gaat en Happy de nodige pirouetjes draait rond de boei. Daar gaat de eerste plek. Lucifer gaat hard door. Frank onze fotograaf heeft zijn toestel alleen maar gericht op zijn dochter, Tessa , de schipper van de Lucifer. En voort gaat het weer. Figaro gaat nu als tweede en de Grace O’Malley als derde. Addixion blijft wat achter. Iets aan de hand?. Bij de finish is Lucifer 1 in tijd, Grace O’Malley wordt 2 in tijd en Figaro 3. In gecorrigeerde tijd wordt Figaro 1 en Lucifer 2.

De Dual Handed boten zien we aan de horizon hun baantje varen en wij gaan verder met de tweede start. Om 13.00 uur is het weer zover. De Tangoklasse gaat van start met wederom de Redan en nu ook de Triple P over de lijn. Triple P komt direct terug. Redan vaart door. Vreemd want ze reageren altijd direct op de X cal van de wedstrijdleider. Dan blijkt er sprake van een haperende marifoon en is de call niet door gekomen. Triple P was al uit zich zelf terug gegaan en de Redan nog niet.
Bij de Uniformklasse gaat Lucifer net voor de start over de lijn. Toch wat verrast door de over de lijn staande stroom. Ze komen terug en zo is een ieder weer op weg naar de bovenboei. De wind staat gemiddeld op 18 knopen met stoten van 26 knopen. Golfhoogte is 1,5 meter en de Albatros danst op de golven.

Wijd uitwaaierend komen de eerste van de Tangoklasse naar beneden. De IJsvogel lijkt voorop te liggen en dan komt als een duveltje uit een doosje de Triple P als een Turbo naar beneden zetten en rondt als eerste de boei. Echter wat problemen met de spi en ze lijkt daar overheen te varen. Daar gaat een stuk van de voorsprong. IJsvogel is 2 en Antares 3. Bij de tweede ronde komt Triple P toch weer als eerste en met witte spi. Het zal toch nog wel goed afgelopen zijn met die spi. Antares is even de weg kwijt over het aantal rondes en krijgt ook de spi in een zandloper. Even stress dus. Bij de finish is Triple P 1e , Griel en IJsvogel zijn in een hevig gevecht, dat gewonnen wordt door de Griel. Rosetta probeert op te stijgen door met zijn spi te gaan vliegeren. Redan laat Flying Dolphin en Iluka achter zich. Gecorrigeerd wint de Triple P.

De Uniformklasse zien we Addixion met spi en Grace O’Malley zonder spi. Grace komt wijd uitgeboomd op de benedenboei af. Zij gaan als eerste rond en Addixion als tweede. Lucifer zit al weer op een zesde plek. En door gaat het naar de tweede ronde. De Dual Handed boten komen ook in zicht en zo kan het gebeuren dat we 6 boten tegelijk op de finish lijn hebben. Grace O’Malley als eerste, daarna So What en Elixir strijdend om the line honors van de Dual Handed. Dan de Lucifer, Happy en de Figaro. Lucifer heeft een hele mooie inhaalrace en is in tijd van de zesde naar de tweede plaats gevaren. Figaro blijkt gecorrigeerd deze race te hebben gewonnen. Ondertussen finisht een ieder. Ook de Harpoen van de Dual Handed gaat over de lijn.

Op naar het clubhuis waar de erwtensoep van rederij Vrolijk en de bitterballen van At Sea wachten. Bij de prijsuitreiking zijn er vele prijzen van sponsoren. De Redan biedt namens Rake Rigging een prachtige val aan. Deze gaat naar de Jutter. Jaap Vrolijk van Watersport Vrolijk heeft voor een ieder een leuke sleutelhanger. En diverse aanbiedingen zoals voordelen bij het laten keuren van je reddingsvlot bij Watersport Vrolijk. Ga er eens langs.

Tenslotte wordt de Albatroscup respectievelijk gewonnen door So What, Figaro en Triple P.

Eindelijk weer eens een echte IJspegel!

Namens het Albatros team allemaal fijne feestdagen toegewenst. En tot ziens wellicht tot op de Nieuwjaarsreceptie van Jachtclub Scheveningen of tot 26 januari, wanneer de volgende IJspegel Race zal plaats vinden.

Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: