Wind- en weersvoorspelling Goofies Race

weerkaartWind- en weersvoorspelling voor de vijfde Goofies Race. Na de zachte temperaturen van deze week overgoten met regen, draait de stroming dit weekend naar noord en wordt polaire, koude lucht aangevoerd. De kans op enkele winterse buien in combinatie met een strakke noordelijke wind zullen er morgen een echte winterwedstrijd van maken.

Algemene synoptische situatie: Vannacht en morgenvroeg zaterdag 2 februari 2013 verlaat een occlusie, verbonden aan depressie boven Scandinavië, onze regio. Achter de passage van de occlusie stelt zich, op de oostelijke flank van het Azorenhoog op de nabije Atlantische Oceaan, een strakke noordelijke stroming in met aanvoer van koude polaire lucht. Deze koude polaire bovenlucht wordt onstabiel wanneer hij over het relatief “warme” Noordzeewater trekt, waardoor een aantal winterse buien tot ontwikkeling kan komen.

Weerbeeld: Morgen wisselen zonnige en bewolkte perioden elkaar af. In de loop van de dag kunnen enkele winterse buien vallen.

Zichtbaarheid: Goed zicht in de polaire lucht na de passage van de occlusie.

Temperatuur: Maxima rond 5°C.

Wind: Weinig verandering wat de wind betreft; de strakke N-wind neemt wat af en krimpt naar NNW.

06 utc: N 27-33 kt.
09 utc: N/NNW 22-27 kt.
12 utc : NNW 20-25 kt.
15 utc : NNW 20-25 kt.
18 utc : NNW 20-25 kt.

Rukwinden: Rukwinden tot 60 km/u. In de winterse buien kunnen de rukwinden oplopen tot 70 km/u.

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: