1000-Mile Doublehanded Race: Nederland's langste offshore zeilwedstrijd

1000-Mile Doublehanded RaceDit jaar in juni gaat de langste Nederlandse offshore zeilwedstrijd weer van start. 1000 Mijlen lang over de noordelijke Noordzee, waar water en weer zo anders zijn dan voor de Belgische en Nederlandse kust. Behalve de stevige competitie, de zorg om boot, uitrusting en vooral je tweede schipper, spreekt de weidsheid, de heldere diep blauwe golven en de honderden meters water onder de kiel, velen aan.

In 2007 vond de eerste aflevering plaats op initiatief van Dick Koopmans en Huib Swets. Tijdens hun Round Britain & Ireland race 2006 zeiden ze in het clubhuis te Kinsale tegen elkaar: "We moeten eens een race opzetten voor doublehanded zeilers in de sfeer van de RB&I race."

De ambitie van de heren was om alle landen rond de Noordzee daar bij te betrekken en het niet een Belgisch, Nederlands onderonsje te laten worden. Dat internationale karakter kreeg snel vorm door met een Noors Race comité samen te werken voor de starts van de 2 laatste etappes vanuit Bergen en Lerwick. Vanaf de eerste editie kwamen er ook deelnemers uit Noorwegen, Belgie en Duitsland. Zelf Michel Kleinjans vond het interessant om eens 'een eindje mee te zeilen", zoals hij dat zo mooi kan zeggen.

Sinds de vorige editie van 2011 kwamen daar een aantal Britten bij. In dat jaar ging zelfs de hoofdprijs voor het eerst naar een buitenlands team.

Tracking
Dat (offshore) zeilen helaas moeilijk bij te wonen is door het publiek is alom bekend. Veel moeite wordt gedaan om offshores 'aan de man te brengen' en om de strijd aan land te kunnen volgen. Dat is ook het geval bij de 1000-Mile. Yellowbrick levert de trackers en hun web interface met kaart en meteolayers zijn van hoge kwaliteit.

Alle boten krijgen hun 'plug 'n play' trackerunit aan boord gemonteerd, waar ze geen omkijken meer naar hebben tijdens de wedstrijd.
Het thuisfront, fans en pers maken dankbaar gebruik van deze geboden diensten.

Uiteraard is er een regelmatige update van de nieuwsberichten op site, Twitter en Facebook.

Concept
Het concept is al die jaren vrijwel onveranderd gebleven: 3 Legs , 2 Handed, 1 Boat.
Van startplaats wisselt het comité wel eens (dit jaar wordt het IJmuiden), maar de pleisterplaatsen onderweg zijn, blijvend, het mooie Bergen in Noorwegen en het ruige Lerwick op het Mainland van de Shetland Islands.
Wat betreft het rating systeem: Internationaal varen, betekent eigenlijk altijd onder IRC.

Niet voor beginnende zeilers
Gezien de af te leggen afstand en de te bevaren wateren is de wedstrijd niet voor beginnende zeilers en niet voor minimaal uitgeruste boten. Zeilen op dit gedeelte van de Noordzee is geen sinecure.

1000-Mile Doublehanded Race

ISAF is leidend op het gebied van voorschriften (de 1000-Mile is onder de Spec. Reg. Cat. 2) op gebied van persoonlijke veiligheid en die van de schepen, maar zo benadrukt het wedstrijdcomité: regels zijn maar regels, er gaat uiteindelijk niets boven 'common sense' en ervaring.
Voor de start in IJmuiden worden alle schepen en hun bemanningen gekeurd en gevraagd naar hun ervaring en algemene kijk op het zeilen buitengaats.

1000-Mile Doublehanded Race 2013 programma
Etappe 1: 13 Juni 2013 - IJmuiden
Etappe 2: 19 Juni 2013 - Bergen
Etappe 3: 23 Juni 2013 - Lerwick

Alle informatie, de Notice of Race en het aanmeldingsformulier op: http://1000mile.com of via race@1000mile.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: