Triple P, Addixion en So What winnen eerste IJspegel winterwedstrijd van 2013

IJspegel winterwedstrijdEindelijk is het weer zover en kunnen er weer IJspegel wedstrijden gezeild worden voor de kust van Scheveningen. Opgewekt vertrekken wij op zondagmorgen vroeg van huis om door een besneeuwd landschap naar Scheveningen te rijden. In Scheveningen zelf is het echt winterwonderland, sneeuw op straten, daken en pleinen. De zee oogt met een windje uit het ZO spiegelglad.

In de jachthaven zijn alle boten bedekt met sneeuw. Er moet flink geschrapt worden om sneeuw van het dek verwijderd te krijgen. Gelukkig komt om al snel de zon boven de daken uit en wordt het schrappen wat vergemakkelijkt. Op de Albatros is het spekkie. Uitkijken geblazen om niet uit te glijden. Strooizout is nergens te vinden en het kleine potje Jozozout biedt ook geen perspectief. Dus uitkijken en vasthouden maar.

Tijdens de zeilcommissie vergadering van zaterdagmiddag was er na het bestuderen van alle weersites en informatie van Arjan van Rijkswaterstaat besloten om op zondag 1 race te varen. De wind zou tot 1500 uur gemiddeld onder de 20 knopen blijven met stoten naar 25. Temperatuur rond de nul graden. Dat betekent dikkere wind dan in de zomer. Na 15.00 uur werd de kans op veel meer wind erg groot en zo werd tijdens de vergadering op zaterdag in alle wijsheid besloten dat er zondag 1 wedstrijd gevaren zou gaan worden.

Om 9.30 uur varen we met de Albatros naar buiten en komen op een vlakke zee. Niet helemaal spiegel maar er staat niet veel deining. Het strand is prachtig wit, de lucht winters blauw en de zon schijnt. Er staat ongeveer 15 knopen wind uit het ZO. Twee mijl noord van de haveningang gaat het anker erin. Aan boord hebben we een nieuwe schutter. Arie Buijs, bekend bestuurder van de Jachtclub, heeft aangeboden het schietwerk voor zijn rekening te nemen. Verder zijn we in het goede gezelschap van Eric van Vuuren. Zaterdagavond heeft hij de Skarp vanuit IJmuiden naar Scheveningen gevaren. Zij zijn nieuwkomers in onze groep. Helaas was de bemanning niet voltallig te krijgen en bleef de Skarp aan de kant.

Bij de zeilers verwelkomen we Rob en Martina Reigwein met de Hawkeye en vaart Chris Schram in een ander boot So What genaamd.

Om elf uur ligt de baan er wel zo’n beetje in. De wind is niet helemaal stabiel maar er wordt besloten de bovenboei op 160 graden te leggen, 1,3 nm van ons verwijderd. Tango en Uniform gaan voor drie rondes, de Dual Handed voor twee.

Half twaalf , bij de eerste start, hebben we een general recall. De Rosetta komt echt te vroeg over de lijn en trekt een heel gezelschap met zich mee. India vlag erin en zo komt er om 11.40 uur een prachtige start waarin een groot deel van de Tango vloot tegelijk over de lijn naar de bovenboei gaat. Esxcape ligt vlak bij het startschip en gaat mooi voorop liggend over de lijn. Baraka en Roaring X zijn aan de late kant. Bij de Uniform en Viktor klasse gaat Panther voor de pinend en vallen Harpoen en Blondie mooi in het startschot. Antrares is wat laat maar gaat full speed over de lijn. En zo kunnen wij op het startschip aan de gebakken eieren en broodje bal.

15 minuten na de start is de eerste van de Tangoklasse de bovenboei rond. Het is de Hawkeye die als eerste zijn spi omhoog trekt, gevolgd door de Baraka. Aankomend bij de benedenboei is er een ware strijd gaande tussen Hawkeye en Baraka. Baraka vult het gaatje tussen boei en Hawkeye en zo gaat Baraka als eerste rond de boei, een fractie later gevolgd door zijn concurrent.

IJspegel winterwedstrijd

Nitro is niet ver weg en volgt als derde De wind zit gemiddeld op 16 knopen met stoten van 21 knopen. Het strand blijft wit en de wind is chilly. Bij de Uniformklasse is de strijd tussen Addixion en Happy. Voor onze waarneming gaat Happy voorop, maar is Addixion net iets sneller bij de benedenton. Bij de Dual Handed volgen So what en Panther elkaar. Miles is wat verder weg gedreven en komt tenslotte ook om de benedenton. En dan maar weer naar de volgende ronde. In het middenveld van de Tangoklasse gebeurt van alles. Rosetta zit met een gedraaide genua om de voorstag. Bij de Roaring X gaan 100 dingen fout en de Redan, die we eerst redelijk voorin zien zitten komt bij de tweede ronding achterin het veld langs. We weten niet wat er is gebeurd, maar wellicht speelt de kou en het nieuwe seizoen een ieder parten.

Jutter komt finishen, maar moet nog een rondje. Het clubhuis met zijn warme erwtensoep roept natuurlijk. Hawkeye komt als eerste bij de Tangoklasse over de lijn, gevolgd door Baraka. De Addixion wint net niet van de Happy in line honours. Wind neemt toe naar21 knopen met stoten van 27. De zon gaat wat schuil achter sluier bewolking. En na de finish van Blondie gaan we met zijn allen naar het clubhuis, waar warme soep en pianospel op ons wacht.

Bij de prijsuitreiking heeft Triple P gewonnen in groep 1, Addixion in groep 2 en So What in groep 3.

Worden er bonnen uitgereikt van Vrolijk Watersport, krijgen alle schippers een tas van Hagoort Sails en heeft rederij Vrolijk voor alle deelnemers een badstof shawl.

Het clubhuis is weer vol. De stemming goed en het racemanagement tevreden dat er weer gezeild kon worden. Wat mij betreft zien elkaar weer over twee weken, en dan natuurlijk allemaal in die mooie gekleurde IJspegel polo’s van Onesails.

Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: