Delft Challenge's eerste wedstrijden in de Golf (video)

Delft ChallengeDelft Challenge heeft twee offshores en paar inshores van de Sailing Arabia the Tour achter de rug. Hoe gaat het met het team? Het gaat goed. Het niveau van het veld waar we in varen is heel wisselend, maar we beginnen onze draai te vinden. Er zitten teams tussen met een erg laag niveau die we de meeste wedstrijden achter ons houden, maar er zijn ook een aantal teams met veel professionele zeilers aan boord, daar winnen we minder makkelijk van.

Momenteel zijn we hard op weg naar de vierde plaats in het klassement. We staan nipt achter Team Messe Frankfurt, een studententeam uit Engeland met een vergelijkbaar niveau als Delft Challenge.

We hebben nu twee offshores gevaren. De eerste was vrijwel windstil, de tweede voeren we met 20 knopen wind vol in plané. De inshores waren rond de 12 knoopjes wind op vlak water; tactiek was dus belangrijk. Hieronder een samenvatting!

Geen wind in offshore 1
De eerste offshore bracht ons van Bahrain naar Doha, Qatar. Omdat er tijdens de start geen wind was liet de organisatie ons de eerste 60 van de 100 mijl op de motor afleggen. De laatste 40 mijl doen we zeilend.

Deze offshore is de eerste keer dat we tegen andere Farr 30's varen. We kunnen de boot goed op snelheid houden, maar als de condities veranderen is het lastig om te schakelen en direct de goede settings te vinden. Dat merken we. Af en toe moeten we dus een plaats laten gaan, maar we finishen uiteindelijk toch als 5de.

Geen windGeen wind

Hard downwind zeilen in offshore 2
Offshore 2 is een stuk spectaculairder. De wind is rond de twintig kopen en komt van achteren, dus we kunnen hard over De Golf scheuren. Deze offshore is wat je van Farr 30-offshores verwacht: hard werken, niet slapen, teamwork, over de zee scheuren, de langste adem moeten hebben en keihard vlammen. Gaaf!

Wel jammer; toen we een eindje goed onderweg waren hebben we een rots geraakt. Het kostte ons even om los te komen, dus dit vastloptertje kostte plaatsen. We gingen ruim om een vuurtoren heen, maar blijkbaar niet ruim genoeg. Stom, maar soït. Door keihard te pushen - en in het laatste uur nog een bootje te pakken met hard werken, heel gaaf - hebben we ons terug weten te vechten tot een vierde plaats. We zijn trots!

Inshores
In Doha, Qatar varen we de eerste inshores. We hebben 12 knopen wind, vlak water en een hele korte baan. Een goede tactiek is dan cruciaal. Coach Koen stuurt ons fantastisch door het veld, en door een goede trim en handling weten we een 2e, 3e en 4e plaats te pakken. Daar zijn we tevreden mee!

Zeilen voor Doha, QatarZeilen voor Doha, Qatar

En nu?
Nu is het team in Abu Dhabi. We hebben een rustdag, hierna hebben we nog een inshoredag, daarna gaan we verder naar Dubai (en Ras Al Kaimah, Mussandam, Mussanah, etc, etc).

Filmpjes
De organisatie van Sailing Arabia the Tour 2013 maakt hele leuke filmpjes van de wedstrijden:

We hebben soms ook zelf filmpjes; hier het vallen van de avond - versneld afgespeeld - vannacht tijdens de offshore:

www.delftchallenge.nl

Tekst: Leon Boerop

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: