Olympisch zeilster Annemieke Bes breekt kaak tijdens training

Annemieke BesOlympisch zeilster Annemieke Bes (NED) heeft tijdens een training in Palma de Mallorca haar linker onderkaak gebroken. Bes zeilde met Nina Keijzer in de nieuwe Olympische klasse, een 49er FX. Het duo sloeg om en Bes brak in de val haar kaak. Annemieke Bes is ondertussen geopereerd in het AMC in Amsterdam en maakt het goed.

Annemieke Bes won de zilveren Olympische medaille in 2008 in de Yngling klasse, met Mandy Mulder en Merel Witteveen. In 2012 deed de zeilster ook mee aan de Olympische Spelen in de matchrace discipline samen met Renee Groeneveld en Marcelien de Koning. Op het moment van het ongeluk was Bes met een groep topzeilers aan het trainen in de Baai van Palma de Mallorca binnen het 'High Performance project' onder leiding van coach Jacco Koops dat zich voorbereid op Rio 2016.

De 49er FX (Female eXtreme) is een boot van het skiff-type. Deze spectaculaire ‘skiff’ is het best te omschrijven als een extreem snelle, nogal onstabiele, overtuigde en superlichte boot waar je alleen op kan staan of aan kan hangen. De romp is gelijk aan die van de mannen skiff (49-er) maar er staat een iets kleinere mast en dito zeil op. Deze nieuwe klasse staat garant voor veel snelheid, spektakel en een behoorlijke uitdaging op het atletische vlak.

Coach Jacco Koops zei het volgende: “We hebben een intensief programma opgezet om deze nieuwe boot onder de knie te krijgen. Het is een hele dynamische en uitdagende boot en er gebeurt veel inderdaad. Deze boten moet je compleet anders varen. Zoals verwacht hebben we een paar crashes gehad, maar deze was heel vervelend voor Annemieke. Het waren geen extreme omstandigheden, maar dit was een ongelukkige val. Gelukkig is de operatie goed gegaan en maakt Annemieke het goed.”

Tekst: Simon Keijzer
Foto: Archiefbeeld Berkkering en Blom op een 49er FX (Female eXtreme)

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: