Gazprom Swan 60 klasse krijgt ISAF eenheidsklasse status

Gazprom Swan 60De Swan 60 klasse, met als hoofdsponsor het Russische gasbedrijf Gazprom, werd deze week door de International Sailing Federation (ISAF) erkend als een officiële eenheidsklasse. De Swan 60 werd ontworpen door German Frers en de eerst boot werd in 2008 te water gelaten. De vloot heeft zich in 2012 al kunnen meten tijdens de Rolex Swan Cup en de eerste editie van de Nord Stream Race.

Momenteel zeilen er acht Swan 60's wedstrijden op twee continenten waaronder Rusland, Verenigde Staten, Denemarken, Italië en Duitsland. Tot nu toe hebben de boten enkel de wedstrijden onder de IRC handycap gezeild.

De Swan 60 klasse dankt zijn exclusiviteit aan het feit dat het de enige ISAF eenheidsklasse is met dit formaat van maxi zeiljachten en dat het een waanzinnig wereldwijd programma op het menu krijgt in de komende jaren. Het circuit van 2013 tot 2015 zal er als volgt uitzien:

Swan 60 circuit 2013 – Noord Europa

 • Delta Lloyd North Sea Regatta – 17 tot 20 mei
 • Gazprom Swan 60 Championship – 13 tot 19 juli
 • Aberdeen Asset Management Cowes Week – 3 tot 10 augustus
 • Nord Stream Race – september

Swan 60 circuit 2014 – Middellandse Zee

 • Nord Stream Race -mei
 • Gazprom Swan 60 World Championship – juni/juli
 • Rolex Swan Cup – september
 • Transatlantic Maxi Yacht Cup – november/december

Swan 60 circuit 2015 – Caraïbisch gebied en de VS

 • RORC Caribbean 600 Race -februari
 • Rolex Swan Cup Caribbean - maart
 • NYYC Race Week or Annual Regatta – juni of juli
 • Nord Stream Race – september

www.gazpromswan60class.com

Labels

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: