Goofies Race van februari, kamelenkoers met hoog Viking gehalte

Goofies RaceHet Goofies Race weerbericht van vrijdag sprak al boekdelen. Wat wij zaterdagochtend bij het ontwaken verwachtten voor de Goofies van februari was nog eens een échte winterwedstrijd met sneeuw, hagel en een krokante noordenwind. Zo ene waar een jaar later nog naar verwezen wordt aan den toog of op ‘t terras van de één of andere jachtclub. Genen tussenseizoener met een nat doch mild, flauw, westelijk briesje dat een mens doet twijfelen of het nu juli dan wel oktober is. Nee, een stoere Goofies met een hoog Viking gehalte.

Rondje plaat zonder lussen
Het werd een wedstrijd geserveerd met van alles en nogwa: regen, hagel, sneeuw, wind en veel zon. Een klassiek rondje plaat deze keer zonder lusje in de Hammen. Probleemloze start richting SVK 11. Iedereen hield nauwgezet de buien in de smiezen en dat was nodig want op de overloop van Zierikzee kregen we al snel de eerste op de nek. Volgens officiële Goofies metingen werd meer dan 40 knopen wind opgetekend. Volgens mij gebeuren deze metingen aan de toog want op het water ervoeren wij weliswaar een flinke puist wind, maar 40 knopen? Enfin, de bui werd goed gecounterd want niemand ging hierdoor “den decor” in.

spinnakerTwee spinnaker rakken
Vervolgens ging het van de OZ1 naar de R32 . Twee spinnaker rakken zaten er in deze kamelenkoers. De Formidable (NED) hield zich kranig recht in tegenstelling tot Lender (BEL) die onder spi en op oosterse wijze een uitschuiver maakte. Van de R 15 was het dan weer rechttoe rechtaan naar de SVK 11. De harde wind zorgde er voor dat de baan in recordtijd werd afgelegd. Niet zo héél erg gezien de lage gevoelstemperatuur.

Lager wal
Na de wedstrijd was het nog niet uit met de ambiance. De Matchbox van Christian Dost (GER) haalde na de finish zijn zeilen weg en startte de buitenboord motor. De schipper had echter niet op de golfslag gerekend waardoor zijn schroef telkens uit het water kwam. Hij liep letterlijk in het zicht van de haven aan de grond. Een lagerwal fout, hoe is het mogelijk… De bemanning van de Hygieia bleef in de buurt om de communicatie te verzorgen en eventueel te helpen maar door de geringe diepte konden ze niet dicht genoeg in de buurt van het vastgelopen jacht komen en een lijntje gooien. De havenmeesters van Colijnsplaat konden de Matchbox uiteindelijk lostrekken. De KNRM reddingboot van Neeltje Jans, die adequaat op het gebeuren reageerde hoefde uiteindelijk dan toch niet uit te varen.

Goofies RaceGoof in de Goofies
Een leukere bijzonderheid was dan weer dat er voor het eerst sinds jaren een échte Goof met zijn eigen boot deelnam. Bovendien scoorde hij in ongemeten een mooie 2 de plaats.

IRC, ORC of ongemeten
Rest mij enkel nog even een nieuwkomer in IRC-ORC heuglijk te vermelden. Prince de Pétarque van schipper Janssen (BEL) heeft eindelijk, weliswaar onder lichte dwang van de bemanning en stuurman Ice, besloten om mee te dingen in de IRC klasse. Niet geheel zonder succes als we de uitslag mogen geloven. Laat ons hopen dat andere vreemde eenden in de ongemeten bijt zijn voorbeeld volgen. Namen noemen, daar doen wij bij ClubRacer niet aan (tenzij we het absoluut nodig achten). Wie het schoentje past…

De resultaten:

ORC 1/IRC 1
1. FALCO van Luc Aertsen uit Stabroek (BEL)
2. SPOOKSCHIP van Jan van Hemeldonck uit Olen (BEL)
3. WEERGA van Wessel Liesinga uit Middelburg (NED)

ORC 1
1. CHECKMATE van Peter de Ridder uit Gorkum (NED)
2. LENDER van L. Meersman uit Mortsel (BEL)
3. SPOOKSCHIP van Jan van Hemeldonck uit Olen (BEL)

IRC 2
1. ABOEN van Johan Bol uit Kruiningen (NED)
2. PRINCE DE PETARCQ van Bert Janssen uit Antwerpen (BEL)
3. WASABI van Willemart uit Auderghem (BEL)

ORC 2 t/m 4
1. ABOEN van Johan Bol uit Kruiningen (NED)
2. DRUZIX van Jan Bom uit Wissekerke (NED)
3. PRINCE DE PETARCQ van Bert Janssen uit Antwerpen (BEL)

Ongemeten groter dan 10 meter
1. WINDFALL van Michiel Sopers uit Goes (NED)
2. WINGED WINNER van Hans Buijtink uit Kortgene (NED)
3. ANDIAMO van schipper R. Vercammen uit Schoten (BEL)

Ongemeten kleiner dan 10 meter:.
1. ZIGZAG van Wim Clinkspoor uit Elewijt (BEL)
2. BAIN MARIE van de gezusters Van der Wolf uit Middelburg (NED)
3. JILLZ van Marloes Swinkels uit Goes (NED)

De complete 5de Goofies Race uitslag onderaan in de bijlage.
Wij danken REISE REISE voor de foto's.

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: