Vendée Globe drama maar net afgewend en Jean-Pierre Dick finisht zonder kiel

Jean-Pierre DickJean-Pierre Dick is na François Gabart, Armel Le Cléac'h en Alex Thomson als vierde gefinisht in Sables d'Olonne. Opmerkelijk als je weet dat zijn Virbac-Paprec3 de laatste 2000 zeemijlen heeft afgelegd zonder kiel. Met volle ballasttanks, weinig zeil en hoppend onder de kustlijn. Even moest hij zelfs een schuilmoment voor anker inlassen langsheen de noordelijke Spaanse kust. Ondertussen brak ook de kiel van Acciona, maar diens schipper Javier Sanso mag blij zijn dat hij het kan navertellen.

Acciona verliest ook haar kiel
Javier Sanso op Acciona 100 % EcoPowered is aan de dood ontsnapt. Zondagmiddag, aan een snelheid van 20 knopen, was Javier een reef in het grootzeil aan het zetten, toen hij plots een heel luide knal hoorde. Zijn Open 60 ging onmiddellijk plat, waarbij de Spaanse schipper zijn evenwicht verloor en overboord viel. Vanuit het water zag hij zijn zeilschip zonder kiel doorkenteren. Al zwemmend kon hij de spiegel bereiken waar hij zijn reddingsvlot kon activeren.

Acciona zonder kiel gekenterdAcciona zonder kiel gekenterd

Door de zware zeegang was het echter onmogelijk om het reddingsvlot vast te maken aan Acciona. Hij dreef dan ook vrij snel weg van zijn gekenterde zeilschip. Bubi profiteerde van de namiddagzon om zijn kleren te drogen en te rusten. De noodbakens zouden normaal gezien automatisch zijn geactiveerd, dus restte hem niets anders dan te wachten tot hulp zou opdagen. Om 18u zag hij een vliegtuig van de Portugese maritieme reddingsdienst, die hij met een vuurpijl van zijn positie signaleerde. Voor hem een geruststelling dat de noodbakens effectief hun werk hadden gedaan.

Tegen middernacht hoorde hij dan plots het geluid van een reddingshelikopter die blijkbaar zijn boot had teruggevonden. Het reddingsvlot was echter reeds zowat 2 zeemijlen afgedreven. Aangezien de nacht pikdonker was, vreesde Javier dat ze hem niet zouden opmerken en schoot hij zijn laatste vuurpijl af. De helibemanning heeft hem vervolgens opgetakeld en een dokter heeft hem onmiddellijk onderzocht en geconstateerd dat hij volledig in orde was. Sanso is daarop teruggebracht naar de luchtmachtbasis van Lajes op Terceira, een eiland van de Azoren. Zijn team zal nu trachten de gekenterde Open 60 te recupereren om te onderzoeken wat er juist fout is gegaan.

Initiatives Coeur maakt water
Ook voor Tanguy de Lamotte op Initiatives Coeur ging het goed mis. Afgelopen zondag, vroege ochtend, melde Tanguy zware schade aan zijn IMOCA 60 als gevolg van een aanvaring met een ongeïdentificeerd drijvend object. Een deel van het stuurboord roerblad was afgebroken, het bakboord steekzwaard was beschadigd en de kast van dat steekzwaard was gescheurd waardoor er water binnensijpelde. Het steekzwaard zat dan ook nog eens klem in haar kast.

Initiatives Coeurs maakt waterInitiatives Coeurs maakt water

Toch wil Tanguy kost wat kost Sables d'Olonne bereiken. E is materiaal aan boord om barsten en gaten te dichten, zelfs onder water. Indien dit toch niet zou lukken, moet de schipper zoveel mogelijk insijpelend water trachten tegen te houden met reservekledij, zeilen, tassen,... én regelmatig het water in de boot buitenpompen. Met nog ruim 2500 zeemijlen tot aan de finish lijkt ons dit al bij al geen makkelijke klus.

Voorlopig zijn ze dus met 4 gefinisht en zijn ze nog met 7 in koers. De volgende die in Sables d'Olonne wordt verwacht is Jean Le Cam, tenzij Mike Golding hem alsnog kan remonteren. Met nog 600 zeemijlen voor de boeg is nog niets beslist. Rode lantaarn met nog ruim 3000 zeemijlen te gaan blijft Alessandro Di Benedetto. Je kan de rest van de wedstrijd hier virtueel blijven volgen.

Guy C.
Foto's: © NBSP/Jean-Marie Liot/DPPI - NBSP/Forca Aerea Portuguesa - Tanguy de Lamotte/Initiatives Coeur
Video: © Dailymotion/VendéeGlobe TV

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: