Jean Le Cam finisht als 5de in de Vendée Globe

Aankomst Jean Le CamDe Vendée Globe veteraan Jean Le Cam, op zijn 53ste zit de Franse schipper aan zijn 3de deelname, is deze middag om kwart over één als 5de gefinisht in les Sables d'Olonne. Hij heeft de ganse wedstrijd in de clinch gelegen met Mike Golding, ook al een bekend gezicht in deze zeilwedstrijd rond onze blauwe planeet. Een opmerkelijke prestatie omdat Le Cam's voorbereiding niet van een leien dak verliep.

Opmerkelijk inderdaad. De sympathieke Fransman, die maar liefst driemaal la Solitaire du Figaro (zowat dé voorbereiding op de Vendée Globe) op zijn naam schreef en in 2004-2005 als tweede na Vincent Riou finishte, kende heel veel onzekerheden in zijn voorbereiding op deze 7de editie van de Vendée Globe.

In de Barcelona World Race verloor hij zijn mast ter hoogte van de Kaapverdische Eilanden. Het verlies van zijn zeilboot bracht nog al wat getouwtrek met de verzekeringsfirma met zich mee.

Slechts 9 maanden voor de start van de Vendée Globe kwam alles alsnog in orde en kon Le Cam de IMOCA 60 van Loïck Peyron overkopen. Na de refit woog het bootje maar liefst 950 kg minder, zodat zijn SynerCiel toch nog aardig mee kon met de laatste Open 60 types. Hij heeft zonder noemenswaardige problemen 27'575 zeemijlen afgelegd in 88 dagen 12 minuten en 58 seconden, wat overeenkomt met een gemiddelde snelheid van 13,1 knoop.

In de golf van Biskaje kreeg hij nog af te rekenen met windsnelheden tot 45 knopen en een stevige zeegang. De beelden die Le Cam heeft vastgelegd spreken voor zich:

Je kan de rest van de wedstrijd hier virtueel blijven volgen.

Guy C.
Foto: © NBSP/Jean Le Cam/Vendée Globe
Video: © SynerCiel/Le Cam/Dailymotion/Vendée Globe TV

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: