Watersportverbond introduceert bemanningslicentie

bemanningslicentieVanaf 1 maart 2013 heeft het Watersportverbond de bemanningslicentie ingevoerd. Naast de reeds bestaande wedstrijdlicentie, die elke schipper moet hebben om deel te mogen nemen aan zeilwedstrijden in Nederland, komt er nu ook een bemanningslicentie. Dit zou alle wedstrijdzeilers in Nederland nationaal en internationaal een gezicht moeten geven. Komt deze professionalisering de zeilers ten goede?

Het Watersportverbond wil met de nieuwe bemanningslicentie haar zaakjes goed geregeld hebben richting dopingautoriteiten en het NOC*NSF (Nederlands Olympisch Comité). Naar eigen zeggen zijn de eerste geluiden uit de wedstrijdorganisaties en van zeilers positief op deze ontwikkeling.

Maar wat tijdens clubwedstrijden?
Van grote regatta's zoals de Spi Ouest France is ons bekend dat elk bemanningslid aan boord over een zeillicentie moet beschikken uitgereikt door haar nationale autoriteit. Maar wat met minder grote wedstrijden of clubkampioenschappen die ook het ISAF reglement en de bepalingen van het Watersportverbond willen volgen? Hier willen we toch graag de opening blijven houden om zeilers van de steiger te kunnen plukken, of ze nu ervaren zijn of niet.

Wat met de instroom van nieuwe wedstrijdzeilers?
De instroom van nieuwe wedstrijdzeilers of occasionele wedstrijdzeilers gaat hier onder lijden mijn gedacht. Stel je even een clubwedstrijd voor waar opeens meer wind is dan voorzien. Kan je dan aan je buurman, die nog een wedstrijd heeft gezeild, vragen om mee te gaan?

En wat met de business cups die vooral gebruikt worden om met klanten en relaties te zeilen?

Vragen genoeg die hopelijk snel beantwoord zullen worden. Wij gaan alvast het Watersportverbond interpelleren tijdens de HISWA. We houden u op de hoogte!

Aanvragen bemanningslicentie
De bemanningslicentie is vanaf woensdag 6 maart aan te vragen op www.watersportverbondonline.nl, maar ook bij de stand van het Watersportverbond op de HISWA van 6 t/m 10 maart in hal 2, standnummer 02.222.

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: