IJspegel Race was test voor bemanning en materiaal

IJspegel RaceDe afgelopen week leek het erop dat de lente was begonnen, maar de winter slaat nog even zijn laatste slag. Sneeuw, ijzel, 0 graden en een straffe NO wind dat zijn de vooruitzichten voor zondag, waarop er weer een IJspegel Race staat gepland.

De schutter is afwezig. Els van de Windveer en Caroline van de Griel gaan mee aan boord. Bas en Michel zijn deze week 40 jaar geworden . Frank komt pas om 9.50 uur aan boord en zo vertrekken wij op 10 maart 2013 wat aan de late kant naar zee om er een baan in te gaan leggen voor de tweede IJspegel in 2013.

Bij de ingang staat een redelijke swell. Hier en daar zien we wat schuimkopjes. We wiebelen weer behoorlijk en het is vasthouden geblazen. Een mijl noord van de haveningang, niet ver van het Kurhaus, gaat het anker erin. We liggen met de neus in de wind, de stroom staat nog naar de zuid.

Om precies half twaalf is de start van de eerste race. Alle klassen gaan voor drie rondes en de bovenboei ligt op 1,4 nm, 45 graden. We horen veel kabaal achter het startschip. Hebben de lessen van Jos Spijkerman over indringstarts de nodige vruchten afgeworpen? In ieder geval komen Griel, Rosetta en Moshulu als laatsten over de lijn. Groep 1 is weg. Bij de tweede start gaan ORC 2 en Duo Handed samen, zijn Happy en Antares aan de late kant en is om 11.35 iedereen op weg naar de bovenboei.
Eerst even aan de gebakken eieren en broodje bal en dan komen de eersten al weer naar beneden zetten.

Om 11.54 uur rondt de Baraka de benedenton. Op de hielen gezeten door No Limits Hawkey en Van Uden. Alle vier varen zij onder spi. Dan volgt een gaatje van drie minuten en komt Skarp welliswaar zonder spi rond de boei. Ook spi-loos zijn Triple P en Visione, Nitro daarentegen haalt alles uit de kast en komt pontificaal met spi naar beneden denderen. Roaring X zien we eerst wel en daarna niet meer onder spi. De overigen doen het zonder op de Escxape en Windveer na. De Windveer komt 10 minuten na de Baraka langs de benedenton. Dat wordt nog spannend voor de tijdslimiet.

De wind is gemiddeld rond de 20 knopen met als uitschieter 30 knopen. Het is een graad of 4 en af en toe valt er een sneeuwvlok. Op de wal is de CPC loop. Zij breken ook een record. Het was nog nooit zo koud op een CPC loop als deze keer op 10 maart 2013.

Maar wij IJspegelen door. De Uniforms en Short handed komen naar beneden. Voorop de So Wat van Chris Schram. Direct gevolgd door de Blondie en Antares. De Harpoen komt met spi naar beneden en rondt als derde de boei. Addixion en Lucifer volgen. Panther gaat havenwaarts. Jutter kiest weer voor de bovenboei en Ran komt als laatste 6 minuten na de So What om de benedenboei.

IJspegel Race

De spi’s van de No Limits, Baraka, Hawkey en Van Uden zijn al weer in zicht De overigen kiezen voor voorzichtig en laten de spi in de zak, alleen Nitro, Roraing X, Escxape en Windveer zijn daarop een uitzondering. Bij het ronden van de benedenton heeft de Windveer nog 15 minuten achterstand op de nummer 1 in het veld en is de vrees voor de tijdslimiet verdwenen.

So What is naar de derde plaats gezakt. Antares komt als eerste gevolgd door Blondie. Jutter en Ran zijn de hekkensluiters en dan komen de eerste finishen. Baraka gaat fier voor. Gevolgd door No Limits. In de Tango klassering wordt gecorrigeerd Triple P eerste, No Limits tweede en Redan derde. Bij de Uniformklasse wint in gezeilde tijd de Antares, maar wordt de Lucifer 1 in gecorrigeerde tijd. Bij de Duo Handed wint de So What.

Om 13.25 is er een tweede start voor de Tangoklasse. Bij deze start zien we de Baraka op de achterplecht van de Escxape belanden. Beide boten hebben schade en verlaten de race. De rest gaat door. De start van de Uniforms en Short Handed moet nog even wachten want de Ran is nog niet gefinisht. Blondie gefinisht om 13.09 uur wordt ongeduldig en vraagt waarom er niet gestart wordt. Op dat moment finisht de Ran om 13.28 uur en begint om 13.35 uur weer de procedure voor de Uniform en Viktorklasse. Zij starten om 13.45 uur met Happy en Ran te vroeg. Beide komen terug en zo gaat een ieder weer reglementair naar de bovenboei.
Het is nog steeds koud. Voordekkers krijgen water over en worden koud. Coördinatie neemt af en besluitvorming gaat langzamer. Het is opletten geblazen. De wind neemt echter wat af, gemiddeld 16 knopen met stoten tot 26 knopen. De golven nemen wel wat toe. De Albatros ligt achterste voren achter haar anker met de neus op de stroom en het achtersteven naar de wind gekeerd.

Wederom wordt alleen door de echte durfals de spi gehesen. Moeten de Tangoklas zeilers voor twee rondes en mogen de Uniforms en Shorthanded voor 1 ronde. Komt bij de finish No Limits, als eerste, Triple P als tweede en Nitro als derde over de lijn. Gecorrigeerd wordt Triple P weer eerste. Bij Uniformklasse wint de Antares in tijd en gecorrigeerd. Short Handed wint in tijd de So What en wordt gecorrigeerd de Ran of the North Sea nummer 1.

Een krachtmeting tussen zeilers, elementen en materiaal heeft plaats gevonden. En dat was zeker geen kinderspel.

Op de wal blijkt Jan Willem van Wezenbeek ons protest commissie lid wat verdwaald in Den Haag vanwege de CPC loop. Er blijken drie protesten te zijn en weet Jan Willem gelukkig toch zijn weg naar de Jachtclub te vinden en kunnen deze protesten, met helaas een dsq voor de Redan, worden afgehandeld.

Daarna is er een gezellige prijsuitreiking in een warm clubhuis en hopelijk zien we elkaar over twee weken weer.

Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: